Ületa üleminekuea mured

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Suurte hormonaalsete muutustega kulgevas üleminekueas pole tihtipeale pääsu kuumahoogudest, öisest higistamisest ega meeleolukõikumistest. Enda eest hoolitsedes ja sobivaid vahendeid appi võttes on võimalik aga nende vaevustega kenasti toime tulla.

Apotheka proviisor Karmen Privoi sõnul on Eestis naiste keskmine vanus menopausi saabudes 50-55 aastat. „Menopaus tähistab naise menstruatsioonide lõppu, kuid juba 40ndates eluaastates algab esmane keha ettevalmistus üleminekueaks,“ kinnitab Privoi. Munasarjade funktsiooni ja naissuguhormoonide vähenemise tõttu esinevad üleminekueale iseloomulikud sümptomid, nagu menstruatsioonide vähenemine, kuumahood, unehäired, ärrituvus, limaskestade kuivus ja nahamured.

Kuumahood kontrolli alla

Menopausile eelneva üleminekuea ehk perimenopausi levinumad vaevused on kuumahood, põskede ja kaela punetus, südame kloppimine ja suurenenud higistamine. Lisaks võib kuumatunne vahelduda ka külmatundega.

Olgugi, et kuumahood ja öised higistamised on üleminekuea vaevustest tüüpilisemad, pole tänini selge, millest need tekivad. „Sümptomid avalduvad naistel eri intensiivsusega ja mööduvad sageli iseenesest, kuid ebamugavustundele võib leevendust leida taimsetest preparaatidest. Apteegis on müügil erinevad nn taimseid östrogeene: salvei, kuningakepiõli, lursslillejuurika ja aasristikheina komplekspreparaadid, mis naissuguhormoonide tasakaalu hoida aitavad,“ selgitab Privoi.

Soovituslik kuuri pikkus on vähemalt kolm kuud, kuid ka taimsete preparaatide kasutamisel tuleks eelnevalt naistearstiga nõu pidada. Kui ravi looduslike toimeainetega pole sobilik või ei anna tulemust, saab naistearst välja kirjutada ka hormoonasendusravi. Tähtsaim on sümptomeid mitte kannatada, vaid leida koos arstiga parim viis nende leevendamiseks.

Kuna tihti vallandab kuumahood igapäevane söök-jook, nagu kohv, tee, vürtsikad toidud, gaseeritud koolajoogid ning alkohol, tasub nende tarvitamist piirata. Punetavat ja õhetavat nahka aitavad rahustada ka spetsiaalsed kosmeetikatooted.

Hormonaalne tasakaal muutub

Üleminekuiga võib pidada ka naise teiseks puberteediks. „Muutused naissuguhormoonides tasakaalus põhjustavad meeleolumuutusi, stressi, ärevust ja liigset ärrituvust,“ kirjeldab Karmen Privoi. „Lisaks mõjutab meeleolu vaheldumine öist und – võib olla raskusi uinumisega, uni muutub katkendlikuks või kaob varahommikul. Ebapiisav ööuni ja väsimustekitavad omakorda raskusi päevases toimetulekus.“

Siin tulevad appi looduslikud und ja meeleolu toetavad preparaadid, mis sisaldavad melatoniini, palderjani, melissi ja humalat ning aitavad lühendada uinumiseks kuluvat aega ja parandada une kvaliteeti. Sobilik on magneesium ja B-vitamiinid, eriti B12-vitamiin, mis aitab vähendada väsimust, kurnatust, närvilisust ning toetab stressiga toimetulekut.

Une kvaliteeti parandab ka liikumine. Kui tugev hilisõhtune trenn vallandab liiga palju energiat, võiks füüsilise koormuse varasemale ajale nihutada. „Lõõgastumiseks sobivad ka hingamisharjutused, jooga, värskes õhus jalutuskäigud ning iseendale aja leidmine oma hobide ning meelistegevuste käigus,“ soovitab proviisor.

Ka seksi saab nautida

Üleminekueas võivad tekkida liigesevalud, lihaste probleemid, kimbutada võivad ka kusepõiepõletikud, unustamine, keskendumisraskused, vaagnapõhjaelundite probleemid, nagu uriinipidamatus.

Osal naistel hääbub üleminekuaastates seksuaalne iha, mille põhjus võib olla füüsiline: muutus östrogeeni tootmises toob kaasa limaskestade kuivuse ja elastsuse vähenemise. „Limaskestade kuivus mõjutab naiste seksuaalelu, põhjustades valulikku vahekorda, mistõttu paljud naised hakkavad seksuaalvahekorda vältima,“ tõdeb Privoi.

Lisaks võivad kuivad limaskestad tekitada sügelust, kihelust ja valulikkust. Kui jätta pikemaajaliselt kuivad limaskestad ravita, võivad tagajärjeks olla haavandid ja infektsioonid.

Apteegis on retseptita saadava niisutavaid kreeme-geele ja piimhappebaktereid sisaldavaid tupeküünlaid, mida tuleks terve limaskesta heaoluks stabiilselt pikema aja jooksul kasutada. Vahekorra ajal tuleks kasutada libesteid. „Libesti kaitseb tupe limaskesta hõõrdumise eest ja parandab seksuaalset kogemust. Seksuaalelu ei tohiks üleminekueas kohustuseks muutuda ning partneriga tuleks julgelt jaga oma emotsioone ning vajadusi,“ ütleb Privoi.

Luud tugevamaks, nahk niisutatuks

Menstruatsioonide lõppemine ei tähenda luudele head, sest östrogeenidega on seotud ka naiste luude tihedus. „Kuna menopaus põhjustab östrogeenide taseme langust, on risk osteoporoosi tekkeks,“ selgitab Karmen Privoi. Risk on suurem naistel, kelle menopaus algab enne 50. eluaastat.

Seetõttu peaksid menopausis naised veenduma, et tarvitavad piisavalt kaltsiumi. „Tihti pole toidust saadav kaltsiumi hulk piisav ning juurde tuleks tarvitada kaltsiumipreparaate,“ lisas Privoi. Kaltsiumi imendumiseks ning normaalse luukoe moodustamiseks on oluline tarvitada ka iga päev D-vitamiini.

Luid kaitseb ka igapäevane liikumine. Lisaks aitab füüsiline aktiivsus säilitada normaalset kehakaalu. „Menopausis hakkab ainevahetus aeglustuma ning kehakaal vaikselt kerkima,“ tõdeb proviisor. „Östrogeeni vähesus aitab rasval koguneda ja ladestuda just kõhu piirkonda. Ülekaal omakorda on südame-veresoonkonna haiguste riskifaktor. Kindlasti tuleks loobuda suitsetamisest ning liigsest alkoholist.“

Aeg enda eest hoolitseda

Iga naine kogeb üleminekuaega ja menopausi erinevalt. Leidub neid, keda piinavad sümptomid mõni kuu, teist aga viis või enamgi aastat. Kui aga varem kiputi arvama, et üleminekuiga on tüütu nuhtlus või naiselikkuse nukker lõpp, on selle teema käsitlus tänapäeval aina enam muutuma hakanud – üleminekuiga peetakse igati põnevaks ja positiivseks eluetapiks pärast naise elu viljakat perioodi. Pärast intensiivset laste saamise ja kasvatamise aastaid ning pingelist rühkimist karjääriredelil saabub küpseks ja elutargaks naiseks olemise aeg, mis arvestades meie pikenevat eluiga, kestab mitukümmend aastat.

Näiteks rõhutab New York Times’i menuki „The Wisdom of Menopause“ autor dr Christiane Northup, et üleminekuaja muutused ei tähenda pelgalt füüsilisi sümptomeid, mida tuleks ravida, vaid vaimu ja keha revolutsiooni, mis toob pärast täiskasvanuea ühe suurima võimaluse arenemiseks ja sisemiseks kasvuks. „Naised saavad muuta menopausi isikliku jõustamise ja iseendasse jõudmise ajaks – muutudes targemaks, tervemaks ja tugevamaks nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt.“

Copy
Tagasi üles