Teadlane räägib, millised toidud aitavad leevendada stressi

Tiiu Liebert
, TTÜ emeriitdotsent
Copy
Teraviljatooted, köögiviljad, rasvane kala ja linnuliha soodustavad nii füüsilist kui vaimset heaolu.
 
Teraviljatooted, köögiviljad, rasvane kala ja linnuliha soodustavad nii füüsilist kui vaimset heaolu.  Foto: Shutterstock

Viimased poolteist aastat on paljudele väga rasked olnud. Mure enda ja lähedaste tervise pärast, toimetulekuraskused, üksildus, distantsõpe ja muu säärane võivad põhjustada depressiooni, mille raskusaste ja ravi on väga erinev. Raskematel juhtudel on vaja professionaalide abi. Kuid igaüks saab ka ise olukorda parandada.

On laialt tuntud fakt, et kehaline koormus vähendab stressi. Kui võimalik, võiks jalutada pool tundi kuni tund värskes õhus, võimaluse korral koos sõbraga, kellele saaksite rääkida oma muredest ja rõõmudest. Kui see ei ole võimalik, peaks kodus võimlema.

Ka toit mõjutab masenduse teket, seda kinnitavad mitmed uurimused. Suhkur, kunstlikud magusained, maiustused, valge sai, liigne kofeiin ja töödeldud lihatooted suurendavad seda. Liiga kõrge veresuhkru tase suurendab depressiooni riski, lisaks põhjustab töödeldud liha ka meessuguhormooni testosterooni taseme langust. Kunstlike magusainete tarbimist seostatakse kortisoolitaseme tõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles