Uuringus selgus, millise kaitse annavad Johnson & Johnsoni vaktsiini kaks doosi

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Johnson & Johnsoni koroonaviiruse vaktsiini kaheannuseline versioon pakub 94-protsendist kaitset sümptomaatilise infektsiooni eest, teatas ettevõte teisipäeval, muutes J&J Jansseni vaktsiini kaheannuselise raviskeemi võrreldavaks Moderna või Pfizeri kahe doosiga, vahendab CNN.

Ettevõte lisas, et revaktsineerimine suurendas immuunsust ja peaks nakkuse eest tõhusalt kaitsma. Avaldati ka mõned üksikasjad kolme uuringu kohta, milles vaadeldi Jansseni vaktsiini erinevaid aspekte. Selgus, etvaktsiin pakub pikaajalist kaitset, mida saab täiendava doosiga suurendada.

«Meie tõendid ja 3. faasi uuringud kinnitavad, et ühekordne Johnson & Johnsoni vaktsiin pakub tugevat ja pikaajalist kaitset Covid-19-ga seotud haiglaravi eest,» ütles Jansseni teadus- ja arendustegevuse globaalne juht dr Mathai Mammen avalduses. «Meie ühekordne vaktsiin tekitab tugeva immuunvastuse ja pikaajalise immuunmälu. Ja kui manustatakse Johnson & Johnsoni Covid-19 vaktsiini lisadoos, suurendab see Covid-19 vastu kaitset veelgi.»

Ettevõtte käimasolev kaheannuselise raviskeemi 2. faasi uuring näitas, et kahe doosi andmine 56-päevase vahega andis 100-protsendise kaitse raske Covid-19 vastu ja tagas 94-protsendise kaitse mõõduka kuni raske Covid-19 eest Ameerika Ühendriikides. Ülemaailmselt pakkus kaheannuseline režiim 75-protsendist kaitset mõõduka kuni raske Covid-19 eest, teatas ettevõte.

Teine uuring näitas, et inimestel, keda revaktsineeriti kuus kuud pärast esimest annust või hiljem, suurenes antikehade arv 12 korda – võrreldes neljakordse tõusuga inimestel, kes said teise annuse kahe kuu pärast. Seega peaks kaitse olema tugevam, kui inimesed saavad lisadoosi hiljem, ütles CNNile dr Dan Barouch, Beth Israel Deaconessi viroloogia- ja vaktsiiniuuringute keskuse juht. 

«Kui ootate kauem ja saate lisadoosi kuue kuu pärast või hiljem, on teil tõenäoliselt parem kaitse,» ütles Barouch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles