Teadlane avastas, mis võib keharasva kogunemist pidurdada

PM Tervis
Copy
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur.
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur. Foto: Shutterstock

Paljulubavad uudised potentsiaalset rasvumise ravi võimaldavatest leidudest pärinevad Virginia ülikooli teadlastelt, kes on tuvastanud 14 geeni, mis võivad põhjustada kehakaalu tõusu, lisaks kolm geeni, mis võivad aidata seda vältida. Tulemused sillutavad teed ravile, mis aitaks võidelda paljusid kimbutavate terviseprobleemidega.

«Me teame sadu geenivariante, mis esinevad tõenäolisemalt ülekaalulisuse ja muude haiguste all kannatavatel inimestel. Kuid see ei tähenda kohe haigust,» ütles Eyleen O'Rourke Virginia ülikooli meditsiinikoolist Medical Xpressis. «Meie esimeses katsete voorus tuvastasime rohkem kui tosin ülekaalulisust põhjustavat geeni ja kolme geeni, mis takistavad rasvumist,» nentis O'Rourke. «Eeldame, et meie lähenemine ja avastatud geenid kiirendavad rasvumiskoormuse vähendamiseks vajalike ravimeetodite väljatöötamist.»

O'Rourke'i uued uuringud aitavad valgustada rasvumise, toitumise ja DNA keerulisi ristmikke. Ülekaalulisusest on saanud epideemia, mis on suuresti ajendatud kõrge kalorsusega dieedist, mis on koormatud suhkrust ja kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist. Üha enam mängib suurt rolli istuv eluviis. Kuid ka geenid omavad olulist osa, reguleerides rasvade ladustamist ja mõjutades seda, kui hästi keha põletab toitu kütusena. Kui teadlased suudavad tuvastada geenid, mis muudavad liigse toidu rasvaks, võivad nad püüda neid ravimitega nii-öelda välja lülitada ja liigse söömise rasvumisest «lahti siduda».

Uuring ilmus ajakirjas PLOS Genetics.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles