Arstid tuvastasid häire, mis esineb kahel kolmandikul Covid-19 intensiivravipatsientidest

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Äsja ilmunud uuring, milles osales pandeemia alguses Covidi tõttu hospitaliseeritud ligi 150 patsienti, näitas, et 73 protsendil oli deliirium. See on tõsine vaimse seisundi häire, mil patsient on segaduses, ärritunud ja ei suuda selgelt mõelda.

Deliiriumiga patsiendid kippusid olema haigemad, neil oli rohkem kaasuvaid haigusi, nagu kõrgvererõhktõbi ja diabeet, ning neil näis olevat ka raskem Covid-19 kulg, ütles uuringu autor dr Phillip Vlisides Michigani haigla anestesioloogiaosakonnast.

«Covid on seotud ka mitmete muude tagajärgedega, mis pikendavad haiglaravi ja raskendavad taastumist,» lisas ta Medical Xpressis.

Kasutades patsientide meditsiinilisi andmeid ja telefoniküsitlusi pärast haiglast väljakirjutamist, uuriti 2020. aasta märtsist maini haigla intensiivraviosakonnas viibinud inimesi. Deliiriumi tekkes mängivad rolli mitmed tegurid, ütles Vlisides.

Haigus ise võib põhjustada ajus hapnikutaseme vähenemist, samuti verehüüvete ja insuldi teket, mille tulemuseks on vaimse funktsionaalse võimekuse häired. Lisaks suurenesid deliiriumiga patsientidel põletikulised markerid märgatavalt. Segadus ja erutus võivad olla ajus esineva põletiku tagajärg.

Uuringus leiti samuti, et vaimse funktsionaalse võimekuse häired võivad püsida pärast haiglast väljakirjutamist. Peaaegu kolmandikul patsientidest esines veel deliiriumi tundemärke ja mõnel patsiendil kestsid need sümptomid kuid.

Uuring avaldati teadusajakirjas BMJ Open.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles