Ajalooline saavutus! Eesti jõudis Bocuse d`Oril seitsmendale kohale

Britt Rosen
Copy
Artur Kazaritski eile hilisõhtul pärast võistlustulemuste väljakuulutamist
Artur Kazaritski eile hilisõhtul pärast võistlustulemuste väljakuulutamist Foto: Bocuse d`Or Eesti

Maailma olulisima kokandusvõistluse Bocuse d`Ori finaalis Prantsusmaal Lyonis Eestit esindanud Artur Kazaritski tegi eile hilisõhtul ajalugu, jõudes 22 võistleja hulgas seitsmendale kohale.

See on Eesti kokale seni kõrgeim koht Prantsuse kokanduslegendi Paul Bocuse'i üle kolme aastakümne tagasi käimalükatud üleilmse kokkade konkursi finaalis. Kõik varasematel finaalvõistlustel osalenud Eesti kokad on jõudnud paarikümne osaleja arvestuses teise kümne etteotsa, mis on samuti maailma arvestuses kõrge koht. Tänavune kuldmedal läks Prantsuse kokale Davy Tissot'le, teiseks tuli Taani kokk Ronny Vexoe, kolmandaks Norra esindaja Christian Andre Pettersen.

Andeka Eesti koka Artur Kazaritski treeneriks oli Hampus Risberg ja abikokaks Magnus Rosendahl, kes on tema kolleegid Kopenhaageni restoranist Geranium.

Kõik võistlejad pidid žüriile esitama kaks tööd: take-away komplekti, mis koosnes eelroast, pearoast ja magustoidust, peateemaks hooajaline köögivili tomat. Teise töö, suure kandikuroa peamine komponent oli terve hautatud veise õlatükk.

Take-away võistlustöö menüüd koostades sai Kazaritski inspiratsiooni lapsepõlvemälestustest ja Eesti maitsetest. «Kodumaa maitsed on alati minu südames, olenemata sellest, kus ma parajasti reisin ja elan,» ütles ta ja lisas, et maitseelamus algas tomati ja krõmpsuva värske köögiviljasalatiga. Sellele järgnes tsitruseliste-, küüslaugu- ja peterselliaroomiga kreemjas krevett. Magustoit oli kerge ja õhuline, sisaldades vanillikreemi suhkrustatud tomati, röstitud pähklite ja puuvilja-sabayon'iga.

Kandikul serveeritud roa pühendas ta oma vanematele ja imelistele kodustele toitudele, mida perega jagati. Samuti on see austusavaldus Lõuna- ja Lääne-Eesti toiduvalmistamise traditsioonile, mis inspireeris teda oma puhaste, rikkalike ja nüansirohkete maitsetega. Et Eesti köögis eristuvad sõltuvalt loodusandidest selgelt aastaajad, pakkus ta konkursi žüriile võimaluse kogeda ka Eesti sügise maitseid.

Näide võistlustööst, kus kandikul on peatooraineks veiseliha.
Näide võistlustööst, kus kandikul on peatooraineks veiseliha. Foto: Bocuse d'Or

Arturi Kazaritski teekond restoranimaailma tippu algas Sillamäe ametikoolist ja viis ta läbi Suurbritannia, Itaalia ning Jaapani söögikohtade Euroopa olulisemate restoranide köökidesse Soomes ja Norras. 2015. aastal liitus ta Põhjamaade parimate restoranide hulka kuuluva ja kolme Michelini tärniga pärjatud restorani Geranium meeskonnaga Kopenhaagenis. Alates 2018. aastast on ta Geraniumi sous-chef ehk tegevpeakokk.

Bocuse d'Ori finaalvõistlusel osalesid kokad Norrast, Itaaliast, Costa Ricalt, Rootsist, Šveitsist, Singapurist, Indoneesiast, Kolumbiast, Tuneesiast, Venemaalt, Ecuadorist, Taanist, Eestist, Uus-Meremaalt, Uruguaist, Prantsusmaalt, Islandilt, Jaapanist, Soomest, Tšiilist, Taist ja Ungarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles