Revolutsioon toidulisandite turul: mineraalide omastamine on mitmeid kordi parem

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Väsimus, halb tuju ja jõuetus, kahvatu nahk, väljalangevad juuksed või pragunevad küüned – need võivad olla signaalid, et kehal on vitamiinide ja mineraalide puudus. Kahjuks ei omasta meie organism koos tavalise toiduga kergesti kõiki mineraale.

Rääkides taoliste mineraalühendite nagu raua, magneesiumi, tsingi ja kaltsiumi omastamisest, on kelaaditud toidulisandid tõeline avastus. Nagu näitavad viimased uuringud, aitab see ainulaadne tehnoloogia kasulikke aineid mitu korda paremini omastada. Näiteks kelaaditud magneesiumdiglütsinaati omastatakse viis korda paremini kui magneesiumoksiidi. Raua puhul erineb see näitaja neli korda ja kelaattsingi omastamine on 1,4 korda parem kui teiste tsingisoolade omastamine.

Kelaaditud toidulisandite fenomeni võib seletada ainulaadse tootmisprotsessiga, mille käigus luuakse patenditud tehnoloogia abil orgaanilise molekuli uus vorm – mineraalide ja kahe aminohappe kompleks.

Sellist orgaanilist ühendit ei mõjuta maohapped, kohv, piim ega muud mineraalid. Kuna mikroelementide kelaatühendid omastatakse maksimaalselt, piisab toidulisandite väiksemast kogusest ja need ei ärrita magu.

Foto: Apotheka

Tähelepanu pööramine omastamisele

Et organism omastaks toidulisandeid võimalikult hästi ja need oma ülesande täidaksid, peavad kehasse sattuvad mineraalid olema seotud orgaaniliste komponentidega. See protsess toimub meie kehas loomulikult ja seda nimetatakse kelaatimiseks.

Kahjuks on kelaatimisprotsess organismis mitmesuguste ebasoodsate tegurite mõjul sageli häiritud (mineraal on sobimatul keemilisel kujul, maohapped, teatud kindlad toiduained), mistõttu mõned mineraalid võidakse organismist väljutada praktiliselt omastamata. Kelaatimisprotsessi taastamisel laboris saadakse bioaktiivne aine, mis tungib kergesti läbi sooleseinte ja varustab keha kasulike ainetega.

Milline element valida?

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel kannatab iga kolmas inimene rauavaegusaneemia all, mistõttu vere varustatus hapnikuga on halvenenud. Magneesium omakorda on universaalne mineraal, mis toetab aju tervist, energiatootmist ning normaalset lihaste ja närvide tööd.

Tõsi, anorgaaniliste toidulisandite omastamine on endiselt suhteliselt vähene ja põhjustab tavaliselt soovimatuid kõrvaltoimeid, näiteks maoärritust, kõhukinnisust või kõhulahtisust ja iiveldust. Kelaadid ühendavad raua üliväikese molekulmassiga aminohapetega, nii et saadud orgaaniline ühend jääb maos muutumatuks ja on piisavalt väike, et imenduda läbi sooleseinte.

Täpselt samamoodi töödeldakse magneesiumi, mis toetab aju tervist, energiatootmist ning normaalset lihaste ja närvide tööd. Kahjustamata kujul jõuab see seedetrakti kaudu optimaalsesse imendumispunkti, mõjutab vähem teisi toitaineid ja teaduslikult tõestatuna ei raskenda seedetrakti tööd.

Samal ajal ühendatakse kelaattsink, aine, mis on vajalik immuunsüsteemi nõuetekohaseks toimimiseks, glütsiini (aminohape, mis võtab osa näiteks valkude sünteesist) kahe orgaanilise ligandiga, mille tulemusel saadakse madala pH ja väga stabiilne struktuur, mis imendub kergesti. Kelaattsink laguneb lõpuks soolerakkudes, mis tagab organismi parema varustamise selle mikroelemendiga.

Foto: Apotheka

Süvenege koostisesse

Kelaaditud mineraalide teine ​​kasulik omadus on nende mass. Uuringud on näidanud, et kelaaditud toidulisandite piisava imendumise saavutamiseks soolestikus peaks maksimaalne molekulmassi piir olema alla 800 daltoni ehk ühiku See massipiirang tagab, et kelaaditud toidulisandid imenduvad soolestikus korralikult. Kelaatidega seotud mineraalained moodustuvad vähem kui neljast aminohappest (enamikul on neid kaks), seega on nende molekulmass tunduvalt väiksem kui 800 daltonit.

Kui tavaline mineraalsool lahustub maos, muutub mineraal laetud iooniks, mis võib blokeerida teiste toitainete omastamise või moodustada mitteomastatavaid ühendeid. Kelaaditud toidulisandid on elektriliselt neutraalsed. Selle tulemusena ei reageeri mineraal teiste toitainetega, maohape ei lagunda seda ja on soolestikus veelgi tõhusamalt omastatav. Organismi sattudes laguneb see glütsiiniks ja meile nii hästi tuntud elementideks, näiteks magneesiumiks või rauaks.

Foto: Apotheka

Usaldusväärne tootja

1956. aastal Ameerika Ühendriikides asutatud Albion® Laboratory on maailma juhtiv kelaaditud mineraalide tootja ning üleilmselt tunnustatud liider selles valdkonnas. See ettevõte on ka esimene diglütsinaatkelaatide tootja, mille on heaks kiitnud Euroopa Toiduohutusamet (EFSA).

Albion® mineraalid on ainulaadsed selle poolest, et nende välja töötatud tooteid katsetatakse alati FTIR-tehnoloogia abil. See võimaldab tuvastada sidemed aminohappe ja mineraali vahel, tagades, et igal mineraalide partiil on molekulaarstruktuur, mis tõestab, et tegemist on kelaadiga.

Albion® välja töötatud kelaativaid mineraale kasutab ka Soome toidulisandite tootja Bertil's health Oy. Parima kvaliteediga Bertil'si toidulisandid on toodetud tänapäevastes laborites ja vastavad kogu maailmas kelaatidega seotud mineraalide kvaliteedistandarditele. Neid toidulisandeid saab osta kõikidest hästivarustatud apteekidest ja e-apteekidest üle terve Eesti, samuti Apotheka Beauty e-poest.

Copy
Tagasi üles