Covid-19 põdemisele järgnevad sageli teatud südame-veresoonkonnatüsistused (1)

PM Tervis
Copy
Infarkti tõenäosust vähendab oluliselt vähemalt 150 minutit füüsilist aktiivsust nädalas - seda eriti naiste puhul.
Infarkti tõenäosust vähendab oluliselt vähemalt 150 minutit füüsilist aktiivsust nädalas - seda eriti naiste puhul. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Covid-19 põdemisega seotud südamekahjustus ulatub haiguse ägedast faasist tunduvalt kaugemale, vahendab Med24.

Põdemisele järgneva aasta jooksul on südamepuudulikkuse ja eluohtliku tromboosi tekkest ohustatud ka need, kes Covid-19 ägedas faasis hospitaliseerimist ei vajanud. Südameinfarkti, insuldi ja teiste suurte südame-veresoonkonna probleemide risk on Covid-19 põdemisele järgneva aasta jooksul seda suurem, mida tõsisem oli esialgne haigestumine. Uuring ei ole veel eelretsenseeritud.

USAs võrreldi 151 195 Covid-19 põdenud veterani kardiovaskulaarsete tüsistuste riski üle 3,6 miljoni mittepõdenud veteraniga. Andmeid koguti suurimast USA tervishoiusüsteemi andmebaasist. Covid-19 oli diagnoositud vahemikus 1. märtsist 2020 kuni 15. jaanuarini 2021 – seega vaktsineeritud inimesi seal ei olnud. Analüüsidest jäeti välja esimesed 30 diagnoosimisele järgnenud päeva ja vaadeldi perioodi üks kuu kuni üks aasta ägedast haigestumisest.

Covid-19 põdenutel oli suurem risk järgnevate kardiovaskulaarsete tüsistuste esinemise osas: ajuveresoonte haigused, südame rütmihäired, isheemiline ja mitteisheemiline südamehaigus, perikardiit, müokardiit, südamepuudulikkus ja trombemboolia. Mida raskem oli esialgne Covid-19, seda suurem oli ka kardiovaskulaarsete tüsistuste risk.

Haiglaravi mittevajanud Covid-19 põdenud patsientidel oli 39 protsendi võrra suurem südamepuudulikkuse kujunemise risk ja 2,2-kordne (220 protsenti suurem) risk kopsuarteri trombemboolia risk võrreldes Covid-19 mittepõdenutega. Teisisõnu tähendab see, et iga 1000 Covid-19 patsiendi kohta, kes haiglaravi ei vajanud, lisandub aasta jooksul 5,8 südamepuudulikkuse ja 2,8 kopsuarteri trombemboolia juhtu.

Miks kardiovaskulaarsed sündmused sedasi kuhjuvad, pole veel päris selge. Võimalikud mehhanismid on südamelihase kahjustuse püsivad tagajärjed, samuti arterite seinte sisekihi kahjustuse tagajärjed, tromboos ja pärast Covid-19 põdemist püsima jääv põletik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles