Uuringus selgus, milliseid sümptomeid kogevad pärast Covidi põdemist pooled inimesed

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid.
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid. Foto: Shutterstock

Penni meditsiinikolledži andmetel kogevad Covidi põdemise järgseid sümptomeid enam kui pooled 236 miljonist inimesest, kellel on alates 2019. aasta detsembrist kogu maailmas diagnoositud koroonaviirushaigus.

Haigusjärgselt kogevad paljud Covidit põdenud inimesed selliseid sümptomeid, nagu väsimus, hingamisraskused, valu rinnus, liigeste valulikkus ning maitse- või lõhnakaotus, vahendab Medical Xpress.

Viiruse lühi- ja pikaajaliste tervisemõjude paremaks mõistmiseks uurisid teadlased ülemaailmseid uuringuid, milles osalesid Covid-19st paranenud vaktsineerimata patsiendid. Tulemuste kohaselt võivad nii täiskasvanud kui ka lapsed pärast koroonaviirushaigusest taastumist kuue kuu jooksul või kauem kogeda mitmeid terviseprobleeme.

Uurijad tegid süstemaatilise ülevaate 57 aruande põhjal, mis sisaldasid andmeid 250 351 vaktsineerimata täiskasvanu ja lapse kohta, kellel diagnoositi Covid-19 ajavahemikus 2019. aasta detsembrist kuni 2021. aasta märtsini. Uuringus osalenute keskmine vanus oli 54 aastat.

Üldiselt koges iga teine ​​ellujäänu pikaajalisi Covidi ilminguid. Need määrad jäid suures osas samaks ühe kuu kuni kuue jooksul pärast haigestumist.

Uurijad märkisid ellujäänute seas mitmeid suundumusi, näiteks:

  • Üldine heaolu: rohkem kui pooled patsientidest teatasid kehakaalu langusest, väsimusest, palavikust või valust.
  • Liikuvus: ligikaudu iga viies ellujäänu koges probleeme liikuvusega.
  • Neuroloogilised probleemid: peaaegu igal neljandal ellujäänul oli keskendumisraskusi.
  • Vaimse tervise häired: peaaegu igal kolmandal patsiendil diagnoositi üldised ärevushäired.
  • Kõrvalekalded kopsudes: kuuel kümnest ellujäänust esines rindkereröntgenis kõrvalekaldeid ja enam kui veerandil patsientidest oli hingamisraskusi.
  • Kardiovaskulaarsed probleemid: valu rinnus ja südamepekslemine oli üks levinumaid probleeme.
  • Naha seisund: ligi igal viiendal patsiendil langesid välja juuksed või tekkis lööve.
  • Seedeprobleemid: kõhuvalu, isutus, kõhulahtisus ja oksendamine olid sageli esinenud seisundid.

Uuringi ilmus ajakirjas JAMA Network Open.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles