Teadlased selgitavad, kas geenid mängivad sporditulemuste saavutamises rolli

PM Tervis
Copy
Antud uuringus avastati 13 geeni, mis mõjutavad saavutusi spordis.
Antud uuringus avastati 13 geeni, mis mõjutavad saavutusi spordis. Foto: Shutterstock

Inglismaa Anglia Ruskini ülikooli (ARU) Cambridge'i spordi- ja treeninguteaduste keskuse ekspertide juhitud uuringust selgus, et kuni 72 protsenti inimeste vahelisest sooritusvõime erinevusest pärast kindlat harjutust võib olla tingitud geneetilistest erinevustest.

Teadlased analüüsisid 3012 varasema treeningkogemuseta täiskasvanu andmeid, kes olid vanuses 18–55. Tulemused näitasid, et isegi kui inimesed tegid identseid harjutusi, põhjustasid geneetilised erinevused tulemuste varieerumist, vahendab Medical Xpress

Uuring avaldati ajakirjas PLOS ONE.

Kokku tuvastati uuringus 13 geeni ja nendega seotud alleele, mis vastutavad selle eest, kui hästi reageerib keha kardiovaskulaarsele võimekusele, lihastreeningule ja aeroobsetele võimlemisharjutustele. 

Uuringu autorid viitavad sellele, et taolised testid võimaldavad harjutusi kohandada, nii et need oleksid iga inimese jaoks kõige tõhusamad. 

«Meie uuringust leiti 13 geeni, mis on otseselt seotud treeningust saadavate kasudega. Näiteks lihasjõudu suurendavate kordusharjutuste puhul täheldati 72 protsenti varieeruvaid tulemusi,» sõnab uuringu juhtiv autor Henry Chung. 

«Kuna igaühe geneetiline koosseis on erinev, reageerib keha samadele harjutustele veidi erinevalt. Seetõttu peaks olema võimalik treeningrežiimi tõhusust parandada, tuvastades genotüübi ja kohandades seejärel konkreetse treeningprogrammi just tema jaoks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles