AVASTUS ⟩ Covid-19 vaktsiin võib kaitset pakkuda ka teiste haiguste vastu (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Covid-19 vaktsiinid pakuvad teatud kaitset erinevat tüüpi koroonaviiruste vastu, selgus uues uuringus. See suurendab lootust, et üks vaktsiin võib lõpuks kaitsta mitme viiruse eest ja hoida ära tulevased pandeemiad, vahendab Forbes.

Sel kuul ajakirjas Journal of Clinical Investigation avaldatud artiklis vaadeldi, kuidas inimesed ja hiired põevad kolme erinevat koroonaviirust: SARS-CoV-1 (mis põhjustas SARS-puhangu peaaegu kaks aastakümmet tagasi), SARS-CoV-2 (mis põhjustab Covid-19) ja OC43 (mis põhjustab sageli nohu).

Inimestel, kes olid vaktsineeritud Covid-19 vaktsiiniga või eelnevalt põdenud Covidit, suurenes nii SARS-CoV1 kui ka OC43 vastaste antikehade arv, mis tähendab, et inimestel, kellel on teatav immuunsus Covid-19 põhjustava koroonaviiruse vastu, on kaitse teiste sarnaste viiruste eest.

Hiirtel, kellele anti Covid-19 vaktsiine, ilmnes samuti SARS-CoV-1 ja OC43 vastaste antikehade tõus ning 17 aasta tagune SARS-CoV-1 vaktsiin pakkus hiirtele kaitset SARS-CoV-2 eest, mis põhjustab Covid-19.

Vaktsineeritud või eelnevalt nakatunud inimestel ei tõusnud aga gripiga seotud antikehade arv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles