Kellele soovitatakse neljandat Covid-19 vaktsiinidoosi? (3)

PM Tervis
Copy
Neljandaks vaktsiinidoosiks soovitatakse mRNA vaktsiini.
Neljandaks vaktsiinidoosiks soovitatakse mRNA vaktsiini. Foto: Pfizer/Scanpix

Vastavalt USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) uuendatud juhiste järgi võivad inimesed, kellel on mõõdukas või raske immuunpuudulikkus, vajada neljandat mRNA Covid-19 vaktsiinidoosi. 

CDC otsustas augustis lubada kolmandat doosi immuunpuudulikkusega 18-aastastele ja vanematele inimestele, kirjutab CNN Health

Sel suvel läbi viidud Johns Hopkinsi ülikooli uuring näitas, et vaktsineeritud immuunpuudulikkusega inimesed satuvad 485 korda tõenäolisemalt haiglasse või surevad Covid-19-sse võrreldes tervete inimestega, kes on vaktsineeritud.

Samuti näitas uuring, et immuunpuudulikkusega inimesed jagasid rohkem viirust inimestele, kellega nad olid tihedas kontaktis. 

Neljanda süsti peaks immuunpuudulikkusega inimesed saama kuus kuud pärast kolmandat mRNA vaktsiiniannust. CDC soovitab inimestel, kelle oleks neljas doos vajalik, konsulteerida oma perearstiga. 

Mõõduka kuni raske immuunpuudulikkusega inimeste hulka kuuluvad need, kes saavad aktiivset vähiravi verevähi või kasvajate tõttu, siirdatud elundiga inimesed ning ravimata HI-viirusega inimesed. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles