Kuidas erineb Pfizeri lastevaktsiin täiskasvanute omast?

PM Tervis
Copy
5-11-aastased lapsed saavad kolmandiku annusest, mida kasutatakse 12-aastaste ja vanemate vaktsineerimiseks.
5-11-aastased lapsed saavad kolmandiku annusest, mida kasutatakse 12-aastaste ja vanemate vaktsineerimiseks. Foto: Shutterstock

​Pfizer/BioNTechi 5-11-aastastele mõeldud Covid-19 vaktsiin, mille kasutamine võib USAs peagi saada rohelise tule, eeldab endiselt kahte süsti, mis tehakse sama ajakava järgi nagu noorukitele ja täiskasvanutele. Vaktsiini annus moodustab aga tavapärasest doosist kolmandiku, vahendab CNN.

Pfizer on taotlenud 5–11-aastaste vaktsineerimiseks USA toidu- ja ravimiametilt luba 10-mikrogrammisele annusele; 12-aastastel ja vanematel inimestel kasutatav annus on 30 mikrogrammi.

Moderna avaldas sel nädalal samuti esialgsed uuringutulemused 6–11-aastastele mõeldud kaheannuselise Covid-19 vaktsiini kohta, mille doos on poole väiksem kui ettevõtte täiskasvanutele välja töötatud vaktsiinil.

Vaktsiiniuuringute eesmärk on leida igas vanuses madalaim antigeeni tase, mis käivitab immuunvastuse, et pakkuda kaitset ilma kõrvalmõjudeta. Pfizeri asepresident dr William Gruber ütles teisipäeval, et ettevõte on leidnud õige annuse.

«Lastel on tegelikult väga tugev immuunvastus,» ütles dr Kari Simonsen, kes on juhtinud Pfizeri vaktsiiniuuringuid Omahas, Nebraska osariigis asuvas lastehaiglas ja meditsiinikeskuses.

Pärast testimist «saime sama hea immuunvastuse kui 30-mikrogrammise annuse puhul ja kõrvaltoimeid oli vähem,» ütles dr Bob Frenck, Cincinnati lastehaigla vaktsiiniuuringute keskuse direktor.

Vastavalt Pfizeri septembris esitatud teise ja kolmanda faasi uuringu andmetele tekitas kaheannuseline 10 mikrogrammine vaktsiin noorematel lastel «tugeva» antikehavastuse. Eelmisel nädalal postitatud dokumendis teatas Pfizer, et vaktsiin on ohutu ja 90,7 protsenti efektiivne sümptomaatilise Covid-19 vastu 5–11-aastastel lastel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles