Teadlased tuvastasid tõenäolise põhjuse, mis muudab deltatüve oluliselt nakkavamaks

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse ogavalk (punane) seondumas rakku sisenemiseks ACE2 retseptoriga (sinine).
Koroonaviiruse ogavalk (punane) seondumas rakku sisenemiseks ACE2 retseptoriga (sinine). Foto: Shutterstock

USA riiklike tervishoiuinstituutide teadlased on leidnud, et rakkudes toimuv protsess võib piirata SARS-CoV-2 nakkavust ning alfa- ja deltatüvede mutatsioonid saavad sellest mõjust üle, suurendades potentsiaalselt viiruse levimisvõimet. Tulemused avaldati Ameerika Ühendriikide riikliku teaduste akadeemia ajakirjas.

SARS-CoV-2 välispind on kaetud ogavalkudega, mida viirus kasutab rakkudele kinnitumiseks ja nendesse sisenemiseks. Enne seda tuleb aga ogavalk aktiveerida selle otsa «lõhustades» ehk «lõigates» – valkude lõikamist teostab ensüüm furiin. Teravikvalgu mutatsioonid näivad uuringu kohaselt suurendavat alfa- ja deltatüvedes furiini lõhustamisvõimet, mis arvatavasti tõhustab viiruse rakkudesse sisenemist. 

Uuringud on näidanud, et mõnel juhul saab lõhustumist vähendada mahukate suhkrumolekulide lisamisega lõhustamiskoha kõrvale – protsessi viivad läbi ensüümid, mida nimetatakse GALNTideks. Teadurite meeskond tahtis teada, kas see juhtub SARS-CoV-2 valguga, kui jah, siis kas see muudab valgu funktsiooni.

Selle väljaselgitamiseks uurisid teadlased GALNTi aktiivsuse mõju äädikakärbse ja imetajarakkudel. Katsed näitasid, et ensüüm GALNT1 lisab ogavalgule suhkruid ja see aktiivsus vähendab ogavalgu lõhustumist. Seevastu ogavalgu mutatsioonid, nagu alfa- ja deltavariantides, vähendavad GALNT1 aktiivsust ja suurendavad furiini abil toimuvat ogavalgu lõhustamist.

See viitas, et GALNT1 aktiivsus võib osaliselt pärssida algupärases koroonaviiruses ogavalgu otsa lõhustamist ning alfa- ja deltamutatsioonid saavad sellest takistusest üle, võimaldades ogavalkude lõikamist rakkudesse sisenemiseks sobilikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles