Mida kujutab endast deltatüve uus alamtüüp AY4.2? (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja ACE2 retseptorid. Illustratsioon.
Koroonaviirus ja ACE2 retseptorid. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Eestit väisav Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) peadirektor Andrea Ammon ütles tänasel pressikonverentsil, et deltatüvest on tekkinud ka uus variant AY4.2, mida jälgitakse väga tähelepanelikult.

Tüve alamtüüp on Ammoni sõnul levinud viimase paari nädala jooksul Ühendkuningriigis ja mõneti mujalgi.

Ajaleht The Times of Israel kirjutas oktoobri lõpus, et Iisraeli tervishoiuministeeriumi andmeil näib hiljuti avastatud delta koroonaviiruse alamvariant AY4.2 olevat pisut nakkavam, kuid mitte surmavam kui algne variant. Esimene AY4.2 juhtum Iisraelis avastati oktoobri keskel Moldovast Iisraeli tulnud lapsel.

Ühendkuningriigi riiklik terviseinstituut teatas Medical News Today andmeil oktoobri keskel, et Inglismaal levib uus deltatüve alamtüüp, nimega AY.4.2, mis võib nakatumise määra veelgi suurendada.

Agentuur edastas, et 27. septembriga alanud nädalal moodustas variant Ühendkuningriigis kuus protsenti kõigist SARS-CoV-2 geneetilistest järjestustest, mis on viimane nädal, mille kohta olid saadaval täielikud järjestusandmed.

Londoni ülikooli kolledži (UCL) geneetikainstituudi direktori professor Francois Balloux' sõnul võib AY.4.2 olla umbes 10 protsenti levivam kui algne deltatüvi.

Viiruse uut alamvarianti eristavad kaks mutatsiooni selle piikvalgus, mida nimetatakse Y145H ja A222V. Mutatsioonid ei asu aga kriitilises piirkonnas, mis dikteerib piikvalgu seondumist inimrakkudega.

See viitab sellele, et mutatsioonid tõenäoliselt ei suurenda ülekanduvust oluliselt ega aita viirusel immuunsüsteemist kõrvale hiilida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles