Milline näeb välja kuiv nahk ning kuidas seda hooldada?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Kui ka sinu nahk ketendab, tundub katsudes kare, muutub kiskuvaks ja sügelevaks või on tavapärasest tundlikum, siis suure tõenäosusega on sul kuiv nahk. Miks meie nahk muutub kuivaks, sügelevaks ja tundlikuks, nendele küsimustele aitab vastuseid leida Laboratorios Babé tootejuht Hurmi Krikk.

Kuiva nahka iseloomustab lipiidide ja vee vähesus epidermises. Kuiv nahk erineb dehüdreerunud nahast, mida iseloomustab vaid hüdratsiooni puudus, kuid nii kuival kui dehüdreerunud nahal võivad olla samad sümptomid ja välimus.

Küsimusele miks nahk kuivaks muutub, võib vastus peituda mitmetes asjaoludes - alustades kehasisestest teguritest, näiteks hormoonid, pärilikkus, või mõned terviseprobleemid ja lõpetades väliste teguritega nagu külm ilm, kare vesi, valed pesuvahendid, ka teatud materjalid või hormonaalsed muutused kehas. Ka bioloogiline vananemine võib põhjustada naha kuivust ja seda isegi loomupäraselt rasuse nahatüübiga inimestel.

Milline näib kuiv nahk? Sel on ketendavad laigud, nahk on kahvatu, tuhm ja läbikumav, näha on pindmised ja peened kortsud, tõenäoliselt on näha ka veresoonte laienemine.

Kuiva naha hooldus

Kui su nahk muutub kuivaks, siis esimene samm oleks kindlasti nahka regulaarselt niisutada. Talvine näo- ja kehahooldus peaks olema tavapärasest intensiivsem. Kasutada tuleks sügavniisutava ja toitva toimega tooteid, mis võiksid sisaldada ideaalis erinevaid õlisid, E- ja C– vitamiini, antioksüdante. Iga kreem tuleks valida vastavalt enda nahatüübile. See, mis sobib sõbrannale, ei pruugi sobida sulle. Krikk julgustab küsima apteegist testreid, et enne otsustamist kreemi sobivust proovida.

Nahka tuleb kreemitada umbes pool tundi enne õueminekut, et kreem jõuaks korralikult imenduda. Näole kreemi kandes ei tohiks ära unustada ka kaela- ja dekolteepiirkonda. Kui nahk on juba saanud külma tõttu kahjustada ning kipitab ja kisub, siis peaks tegema rahustavat ja niisutavat erihooldust, näiteks kasutama Bicalm + rahustavaid ampulle.

Täiendavalt võib kasutada ka niisutavat näoõli või seerumit. Õlide üheks positiivseimaks omaduseks on nende võime kaitsta ja parandada naha vastupanusüsteemi ning aidata paremini omandada teisi nahahooldustooteid. Taastavate ja kaitsvate toimeainetega rikastatud õli sobib nahale agressiivse dermatoloogilise ravi, põletuste, armide, venitusarmide, tugeva ketenduse korral, samuti on õli hea kuivale ja kahjustunud nahale.

Talvel võiks ka koorimisele rohkem tähelepanu pöörata, sest koorides eemalduvad surnud naharakud ning maskis, seerumis ja kreemis olevad toimeained imenduvad paremini. Seda tuleks teha kord nädalas õrna koorijaga, olenemata nahatüübist.

Näohoolduse juures tuleks erilist tähelepanu pöörata ka silmade ümbrusele. Sealne nahk vajab erilist hooldust, kuna silmade ümber on nahk väga õhuke ja kipub külma saades ning maski kandes kuivama, mis omakorda annab soodsa pinnase kortsukeste tekkeks.

Naha puhastamine on kõige alus

Põhjalik puhastamine on tõhusa nahahoolduse alus ka talvel. Enamlevinuim viis näonahale karuteene teha on vale puhastamine. Tavaline seep võib muuta naha pH-taset, mis omakorda soodustada bakterite ja pärmseente kasvu. Hurmi Krikk soovitab näopesuks kasutada spetsiaalselt selleks mõeldud tooteid nagu Babe Micellar rahustav näopesugeel või õliseep, mis eemaldab õrnalt mustuse ja meigi ning sobib kõikidele nahatüüpidele. Pesuks sobib leige vesi ning kuivatades ei tohiks nahka kõvasti hõõruda, sest siis eemaldame häid kaitsvaid baktereid. Selle asemel tuleks nägu ja kaelapiirkond pehme käterätikuga kuivaks tupsutada.

Väga lihtne on oma nahka puhastada ka loodusliku koostisega mitsellaarveega, mis eemaldab tõhusalt meigi ja mustuse ning tasakaalustab, niisutab, pehmendab ja rahustab nahka. Mitsellipõhine koostis on kõrge taluvusega ning sobib ka kõige tundlikumale nahale.

Kes ei armastaks kuumas vannis liguneda? Kahjuks peab väga kuiva naha puhul vähendama pikalt vees olemist, nagu ka kuivatavate või aromaatsete seepide kasutamist. Just eestimaiselt kare põhjavesi võib samuti põhjustada naha kuivust ja ketendamist.

Veel üks asi, mida inimesed saavad oma naha heaks ära teha, on vähendada külma tuule ja õhu käes viibimist või katta kuivad piirkonnad riietega. Kui asute kodukeemiaga koristama, siis kindlasti tuleks kasutada selleks kaitsvaid kummikindaid. Igasugune mürgine keemia ärritab niigi habrast nahka.

Väga kuiva nahaga võivad kaasneda ka mitmed haigused, nagu kseroos, atoopiline dermatiit ja psoriaas. Et kindlaks teha, kas sul on mõni eelnimetatutest, tuleks kindlasti pöörduda nahaarsti poole.

Copy
Tagasi üles