Soomes uuritakse kaht võimalikku omikrontüve juhtu (1)

PM Tervis
Copy
Esialgse teabe kohaselt on Omikron senistest koroonaviiruse tüvedest nakkavam.
Esialgse teabe kohaselt on Omikron senistest koroonaviiruse tüvedest nakkavam. Foto: Shutterstock

Soomes on tõenäoliselt tuvastatud üks Aafrikast pärit uue koroonatüve omikroni juhtum. Terviseameti (THL) andmetel uuritakse Soomes veel kaht võimalikku omikrontüve juhtu.

Esimesest juhtumist teatas Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuht Lasse Lehtonen oma sotsiaalmeediapostituses. 

Lehtonen rääkis MTV uudistele, et Helsingi-Vantaa lennujaamas leiti reedel, 26. novembril piirikontrolli proovist S-geeni negatiivne proov, mis võib viidata kas omikron- või alfatüvele, mis on varem tuntud Briti variandina. Lehtonen peab aga tõenäoliseks, et tegemist on omikroniga. 

«Vaadates seda, mis mujal Euroopas toimub, pean üsna tõenäoliseks, et tegemist on omikroniga,» nentis ta. Millisest riigist väidetav nakatanu Soome saabus, pole avaldatud. 

THLi andmetel on Soomes praegu uurimise all veel kaks võimalikku omikrontüve juhtumit. 

Koroonaviiruse omikrontüve on juba tuvastatud Belgias, Saksamaal, Suurbritannias, Itaalias, Austrias, Kanadas, Iisraelis, Austraalias ja Hongkongis. Uue tüve riiki jõudmise kahtlus on ka Taanis ja Tšehhis.

Soome andis pühapäeval teada, et keelab välismaalastest reisijate saabumise mitmest Aafrika lõunaosa riigist, kus on avastatud koroonaviiruse uus omikrontüvi.

Piirang jõustus pühapäeval kell 15 ja kestab 19. detsembrini. See kehtib reisijatele, kes on viimase 14 päeva jooksul olnud Botswanas, Eswatinis (end Svaasimaa), Lõuna-Aafrika Vabariigis, Lesothos, Mosambiigis, Namibias või Zimbabwes.

Otsus tähendab seda, et neis riikides viibinud inimesed pääsevad Soome vaid juhul, kui nad esitavad tõendi täieliku vaktsineerimiskuuri läbimise kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles