Ekspertkomisjon soovitab koroonavaktsiini 5-11-aastastele lastele (13)

PM Tervis
Copy
Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige ja perearst dr Marje Oona.
Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige ja perearst dr Marje Oona. Foto: SANDER ILVEST/Scanpix

30. novembril sotsiaalministeeriumi juures kogunenud riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon arutas 5-11-aastaste laste Covid-19 vastase vaktsineerimisega seotud küsimusi ja annab laste vaktsineerimiseks soovituse.

«Uuringud on kinnitanud, et Covid-19 vastane vaktsineerimine on tõhus nii nakatumiste kui ka haigestumiste, eriti raskete haigestumiste vähendamiseks kõigis earühmades, sealhulgas lastel. Seetõttu soovitavad eksperdid lapsevanematel kasutada aasta lõpus avanevat 5-11-aastaste vaktsineerimise võimalust, et vähendada Covid-19 haigestumise, raske haiguskulu ja tüsistuste riski selles vanuses lastel ja pidurdada koroonaviiruse levikut lastekollektiivides ja lähikondsete seas,» ütles immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, perearst Marje Oona.

Ekspertide hinnangul tuleb raskete Covid-19 haigusjuhtude vältimiseks ja tervishoiusüsteemi ülekoormuse ennetamiseks keskenduda ka vaktsineerimata inimeste vaktsineerimisele.

Eksperdid soovitavad ka Covid-19 vaktsiini tõhustusdoosi kõigile täisealistele, kellel on esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamisest möödunud vähemalt kuus kuud. Jansseni ja AstraZeneca Covid-19 vaktsiiniga esmase vaktsineerimiskuuri läbinutele soovitavad eksperdid tõhustusdoosi alates 5 kuu möödumisest esmasest vaktsineerimiskuurist.

Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee andis 25. novembril heakskiidu Covid-19 vastase vaktsiini Comirnaty müügiloa näidustuse laiendamiseks 5–11-aastastele lastele.

5–11-aastatel lastel kasutatakse väiksemat vaktsiinikogust kui vanemas vanusegrupis (10 µg 30 µg asemel) ning vaktsiin manustatakse kahe süstina. Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab manustada kaks doosi kuuenädalase intervalliga.

Sama intervalliga manustatakse Pfizer/BioNTech Comirnaty vaktsiini Eestis ka üle 12-aastastele. Covid-19 haiguse läbipõdenud lapsi soovitavad eksperdid vaktsineerida sarnaselt täiskasvanutele ühe doosiga kuue kuu möödumisel tervenemisest.

Kõige tavalisemad kõrvaltoimed 5–11-aastastel sarnanesid noortel täiskasvanutel nähtud kõrvaltoimetega ja nendeks olid süstekoha valu, väsimus, peavalu, süstekoha punetus ja paistetus, lihasvalu ja külmavärinad. Need kõrvaltoimed on tavaliselt leebed või mõõdukad ja mööduvad mõne päevaga.

Covid-19 vaktsineerimise eesmärgid on vähendada Covid-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib Covid-19 haigus kulgeda raskemalt, vähendada koroonaviiruse levikut Eestis ning hoida sellega Covid-19 haigestumine võimalikult madalal, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning hoida Eesti ühiskond võimalikult avatud.

Infot vaktsineerimise võimaluste kohta saab veebilehelt www.vaktsineeri.ee.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles