Norra kehtestas Oslos taas koroonameetmed

Copy
Inimesed Oslo tänavatel.
Inimesed Oslo tänavatel. Foto: Naina Helén Jama

Norra kehtestas pealinnas Oslos neljapäeval taas koroonameetmed, sest ühel jõulupeol nakatus mitukümmend vaktsineeritud inimest omikrontüvega.

Nüüdsest tuleb ühistranspordis, ostukeskustes, poodides ja taksos kanda maski. Inimestel soovitatakse võimaluse korral kodust töötada ja siseruumides kogunemistest ei tohi osa võtta üle 100 inimese, teatas valitsus.

Piirangute põhjuseks on Covid-19 omikronvariandi tuvastamine 50-60 inimesel, kes andsid pärast eelmise nädalal jõululõunat Oslos positiivse koroonaproovi.

Uus tüvi leiti ligikaudu poolel 120 inimesest, kes päikeseenergiatootja Scatec söömingust osa võtsid. Kõik osalised olid vaktsineeritud.

Analüüsid on alles pooleli, nii et omikrontüvi võib kohalike võimude arvates olla enamatelgi inimestel.

«Olukord on murettekitav,» ütles tervishoiuminister Ingvild Kjerkol ajakirjanikele. «See näitab, et viirus kandub väga hõlpsasti edasi ja et vaktsiin ei kaitse hästi nakatumise eest.»

«Me loodame ja usume, et see kaitseb tõsiste nakkusvormide eest, aga me ei tea, millises ulatuses,» lisas ta.

Oslo jõulupeol nakatunud seltskond on Euroopas seni suurim omikrontüve kolle.

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (ECDC) andmetel in Euroopa Majanduspiirkonnas (EEA), kuhu kuuluvad lisaks Euroopa Liidu riikidele ka Norra, Island ja Liechtenstein, tuvastatud seni 79 omikronvariandi juhtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles