ME SAAME HAKKAMA ⟩ Võõraks jäädes suhet hoida?

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Emotsionaalselt eemaldunud partneri suhtlusmaneer pole armastav, lõbus ja õrn, vaid läbivalt üliasjalik, vahel põlguse ja «jäta mind rahule» tüdimuse aimdusega seal taustal. 
Emotsionaalselt eemaldunud partneri suhtlusmaneer pole armastav, lõbus ja õrn, vaid läbivalt üliasjalik, vahel põlguse ja «jäta mind rahule» tüdimuse aimdusega seal taustal. Foto: Shutterstock

Probleemiderohkes paarisuhtes, kus inimesel enda meelest ei tundu olevat võimalik neid lahendada ega suhtest lahkuda, tuleb päris tihti ette, et suhtesse jäädes kasutatakse toimetulekuks kaaslasest ja suhtest emotsionaalse eemaldumise, tuimenemise teed. Selle siht on lihtne – vaimselt ellu jääda, mitte haiget saada.

Hästi toimiva püsisuhte alustalaks on kahe inimese vaheline lähedus ja emotsionaalne side. Vahel võib see kõikuda, vahel võib üks olla lühema süütenööriga ja teine end oma siseilma kaotada, aga tervete suhete puhul leitakse üksteist uuesti üles. Püsiva kaugenemise puhul triivitakse teineteisest üha eemale, kuigi väljastpoolt ei pruugi seda näha ollagi – kohustuslikel üritustel käiakse viisakalt koos, kaugenenult võib kuulda heakõlalisi lauseid peresuhete olulisusest.

Vahel toimub enda emotsionaalne väljalülitamine pika aja jooksul. Vahel oskavad inimesed aga kirjeldada täpset hetke – tavaliselt peale väga sügava haava löönud sündmust – kus peas käis korraga klõps ja vormus valmis otsus: «Ma tean, et ma ei saa teda enam kunagi lähedale lasta» või «Ma ei nuta tema pärast enam mitte iial».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles