Omikron tegi antikehades 40-kordse kärpe (6)

PM Tervis
Copy
Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastati mõni aeg tagasi uus murettekitav koroonaviiruse omriktüvi, mis on nüüd levinud ka Euroopas.
Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastati mõni aeg tagasi uus murettekitav koroonaviiruse omriktüvi, mis on nüüd levinud ka Euroopas. Foto: Shutterstock

Omikrontüvi vähendas märkimisväärselt Pfizer-BioNTech Covid-19 vaktsiini kaitset Lõuna-Aafrika uuringu esialgsetel tulemustel, mis ootavad endiselt eksperdihinnangut, vahendab Business Insider.

Need on esimesed laboratoorsed tulemused, mis näitavad, kuidas Covid-19 vaktsiin omikrontüvele vastu peab. Aafrika terviseuuringute instituudis professor Alex Sigali juhitud teadlaste meeskond testis 12 inimeselt pärinevat 14 vereproovi omikroni elusprooviga. Kõik 12 inimest olid vaktsineeritud ja kuus olid varem nakatunud.

Üldiselt leidsid teadlased, et neutraliseerivate antikehade – viirusega võitlevate valkude, mis mängivad meie immuunvastuses võtmerolli – tase väheneb viiruse algse versiooniga võrreldes ligikaudu 40 korda.

Omikron ei hoidunud vaktsiinikaitsest täielikult kõrvale, kirjutas Sigal Twitteris, mis tähendab, et selle uue variandi vastu vaktsineerimisest on siiski kasu. Kuid antikehade märkimisväärne vähenemine tõstatab küsimuse, kui vastupidav on vaktsiinikaitse Omikroni vastu. Nimelt, kas tõhustusdoosid hoiavad haigestumisi piisavalt ära või võib lõpuks vaja minna uusi vaktsiine. Sigal nimetas seda «omikroni neutraliseerimise väga suureks languseks».

«Revaktsineerimine vähendaks tõenäoliselt teie nakatumise võimalust, eriti rasket infektsiooni, mis põhjustab raskemat haigust,» ütles Sigal tulemuste veebiesitluses, vahendab Bloomberg.

«Inimesed, kes pole end revaktsineerinud, peaksid seda tegema ja varem nakatunud inimesed peaksid end vaktsineerima.»

Vahetult pärast seda, kui Sigal teatas oma meeskonna uuringu tulemustest, avalikustas teine Rootsi Karolinska instituudi teadlaste rühm leiud, mis viitasid antikehade taseme olulisele, kuid vähem dramaatilisele langusele. Karolinska meeskond leidis 17 vereproovi puhul seitsmekordse kaitse vähenemise.

Nad märkisid, et omikroni mõju oli proovide puhul väga erinev ja nad kasutasid elusviiruse asemel laboris kunstlikult valmistatud omikroni versiooni. Rühma juhtivteadur ütles, et leiud annavad tunnistust, et omikron on «kindlasti halvem kui delta, kuid jällegi mitte nii äärmuslik, kui ootasime.»

Teised variandid on samuti näidanud võimet osaliselt vältida vaktsiini kaitset, kuid vähemal määral. Varasemad laboritestid näitasid, et deltavariant põhjustas 2–3-kordse antikehade vähenemise võrreldes algse viirusega, samas kui beetavariant põhjustas 7–8-kordse vähenemise.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles