WHO: HIVi nakatumine Aafrikas väheneb, Covid-19 takistab pingutusi

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

HIVi nakatumine on Aafrikas märkimisväärselt vähenenud, kuid oodatavast vähem, sest pingutusi on aeglustanud koroonapandeemia, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kolmapäeval.

«Aafrika on teinud viimase kümne aasta jooksul märkimisväärseid edusamme võitluses HIViga, vähendades uute nakkuste arvu 43 protsendi võrra ja AIDSiga seotud surmasid pea poole võrra,» kinnitas WHO Aafrika harukontor avalduses.

Samas hoiatati, et ilmselt ei täida Aafrika eesmärki peatada AIDSi levik rahvatervise ohuna selle kümnendi lõpuks, sest paljudes riikides on koroonapandeemia võitlust HIViga raskendanud.

«Covid-19 on muutnud võitluse HIViga keerulisemaks, kuid üks viirus ei peaks teist võitma. Peame tegelema paralleelselt nii Covid-19 kui HIViga,» kinnitas WHO Aafrika juht Matshidiso Moeti.

Koroonapandeemia liikumispiirangute tõttu on aeglustunud ka HIVi seire.

UNAIDS hoiatas eelmisel nädalal, et HIVi nakatamise määrad ei vähene piisavalt, et 2030. aastaks haigust likvideerida.

Praegu Lõuna-Aafrika Vabariigis Durbanis toimuval rahvusvahelisel AIDSi konverentsil avaldatud andmetel suudavad vaid üheksa Aafrika riiki täita järgmiseks neljaks aastaks seatud eesmärgid.

Need on Botswana, Roheneemesaared, Keenia, Lesotho, Malawi, Nigeeria, Rwanda, Uganda ja Zimbabwe.

«See on äratuskellaks Aafrika riikide valitsustele, et keskenduda AIDSi-vastasele võitlusele,» ütles Moeti.

LAVis toimub iga-aastane ADISi-teemaline kohtumine, kus osalevad teadlased, poliitikud ja aktivistid. Riik on maailma suurima HIVi levimusega, nakatunuid on 20,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles