Terviseameti külmlao rike pälvis perearstidelt aasta ämbri tiitli (2)

PM Tervis
Copy
Aasta ämbri pälvis terviseameti külmlao rike.
Aasta ämbri pälvis terviseameti külmlao rike. Foto: SANDER ILVEST/Scanpix

Tallinna Perearstide Selts kuulutas täna välja aasta tegija ja aasta ämbri. Aasta tegija tiitel anti perearst Elle-Mall Sadrakile ning aasta ämbri pälvis terviseameti külmlao rike.

«Aasta tegija ja ämbri valimine on perearstide iga-aastane traditsioon. Valik kajastab laiapõhjaliselt esmatasandi jaoks nii positiivses kui ka negatiivses võtmes olulisi teemasid, mis jäävad ilmestama lõppevat aastat,» ütles Tallinna Perearstide Seltsi juht dr Reet Laidoja.

Valiku aluseks on perearstide hulgas tehtud küsitlus, milles enim hääli said järgmised kandidaadid.

Aasta tegija tiitli pälvis ülekaalukalt dr Elle-Mall Sadrak – särav noor perearst, Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige ja seltsi Covid-töögrupi üks juhte, Covid-i infotundide korraldaja, vaktsineerimisnädala «Tulge kõik» idee algataja ning suurepärane kõneisik, kes selgitab perearstide murekohti nii riigivalitsejatele kui ka meediale.

Tallinna Perearstide Selts valis aasta tegijaks dr Elle-Mall Sadrak.
Tallinna Perearstide Selts valis aasta tegijaks dr Elle-Mall Sadrak. Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Teise koha pälvisid Covid-i infotunnid – Celsiuse ja Eesti Perearstide Seltsi koostöös regulaarselt korraldatavad veebipõhised Covid-19 vaktsiine ja vaktsineerimist puudutavad infotunnid perearstidele ja -õdedele, et kogu esmatasand oleks ühes inforuumis.

Kolmanda koha saavutas Eesti Päevalehe faktikontroll – meedia ja teadlaste, seal hulgas meedikute (perearstidest esirinnas Marje Oona, Piret Rospu jt) ühine pingutus lükata ümber väärinfo, selleks et patsiendid saaksid enda ja oma lähedaste tervist puudutavad otsused teha tõenduspõhistele faktidele toetudes.

Nominentide hulka kuulusid ka:

Krista Fischer – matemaatilise statistika professor, koroonaviiruse teadusnõukoja liige. Numbrivõlur, kes suudab keerulise teaduse ja statistika tõlkida lihtsasse keelde.

Esmatasandi liidestamine üleriigilise digiregistratuuriga – mugav lahendus nii perearstikeskuste kui ka patsientide jaoks, kuna see vähendab meie telefonikoormust ja võimaldab patsiendil registreeruda teenusele endale sobival ajal.

Aasta ämbri pälvis terviseameti külmlao rike – külmlao ruumide temperatuuri tõus, mille tagajärjel riknes üle kolme miljoni euro väärtuses vaktsiine ja ravimeid ning mille tagajärgedega oleme sunnitud tegelema praeguseni.

Teine koht läks Martin Helmele – vaktsineerimise politiseerija ja poliitiline jõud, kes levitab laialdaselt väärinfot. Ennast meedikute toetajaks nimetava poliitiku «säravamad» teesid: 1) koroonaravim on juba olemas, kuid seda ei kasutata; 2) meedikud peavad lõpetama hädaldamise ja paanika külvamise, haiglates on olukord kontrolli all; 3) tuleb lõpetada sundvaktsineerimine.

Kolmanda koha said väärinfo levitajad – ühiskonna lõhestajad, kes vastutustundetult riskivad elude ja tervise kahjustamisega ning kelle tegevuse tulemusena kasvab meditsiini ülekoormus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles