UURING ⟩ Omikron paljuneb bronhides 70 korda kiiremini kui delta (10)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad
Koroonaviirus ja antikehad Foto: Shutterstock

​Hiina teadlaste laboratoorsetes katsetes operatsioonidel kogutud koeproovidega ilmnes, et omikrontüvi paljunes ööpäeva jooksul hingetoru ja kopsude vahele jäävates bronhides umbes 70 korda kiiremini kui koroonaviiruse algne variant ning delta. See võib aidata seletada viiruse kiiret levikut, vahendab Guardian.

Hongkongi ülikooli töörühma tehtud uuring näitas ka, et uus tüvi kasvas kopsukoes 10 korda aeglasemalt, mis võib autorite sõnul olla haiguse madalama raskusastme näitaja.

Tööd juhtinud Michael Chan Chi-wai ütles, et tulemust tuleb tõlgendada ettevaatlikult, sest raske haiguse määrab mitte ainult viiruse paljunemise kiirus, vaid ka inimese immuunvastus ja eelkõige see, kas tekib tsütokiinide torm.

«Nakatades palju rohkem inimesi, võib väga nakkav viirus põhjustada raskemaid haigusi ja surma, kuigi viirus ise võib olla vähem patogeenne,» ütles ta. «Seetõttu, võttes arvesse meie hiljutisi uuringuid, mis näitavad, et omikrontüvi võib osaliselt pääseda vaktsiinide ja varasemate infektsioonide tekitatud immuunsusest, on omikronist tulenev üldine oht tõenäoliselt väga märkimisväärne.»

Louisiana ülikooli Shreveporti mikrobioloogia ja immunoloogia dotsent Jeremy Kamil juhtis tähelepanu, et delta, mis osutus patogeensemaks, näitas sarnast mustrit kopsudes aeglasemalt paljuneda.

«Autorid leidsid, et omikron replitseerub bronhide kudedes fantastiliselt hästi – isegi palju paremini kui delta või algne viirus,» ütles Kamil. «See võib mõnes mõttes aidata kaasa inimestevahelise leviku/levitamise eelisele.»

«Loomulikult on reaalses elus omikroni edasikanduvuses tohutu osa selle potentsiaalil pääseda neutraliseerivatest antikehadest, mis kaitsevad nakkuse eest. Tõenäoliselt levib see hästi isegi vaktsineeritud inimeste vahel, eriti nende vahel, kes pole hiljuti saanud tõhustusdoosi,» nentis Kamil.

Internetis avaldatud uuringu andmed on esialgsed ja eelretsenseerimata.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles