Britid: ühel inimrühmal on erakordselt suur raske Covid-19 risk (2)

PM Tervis
Copy
Foto: Pexels / CC0 Licence

Raseduse ajal tekkinud koroonaviirusnakkuse tõttu on Ühendkuningriigis surnud maist oktoobrini vähemalt 17 rasedat ja neli last, näitavad eelmisel nädalal avaldatud andmed. Selle perioodi jooksul oli 98 protsenti intensiivravisse sattunud rasedatest vaktsineerimata, vahendab Bloomberg.

Samuti oli alates juulist iga viies Ühendkuningriigis spetsiaalse kopsuaparaadi tuge vajanud Covidi patsient vaktsineerimata lapseootel ema.

Ühendkuningriigis on vaktsineerimata umbes 75 protsenti ja USAs 65 protsenti lapseootel naistest, mis muudab nad omikrontüve suhtes üheks kaitsetumaks inimrühmaks.

«Rasedate naiste vaktsineerimine on masendavalt madal ja selle tagajärjel on suur hulk naisi saanud tõsiseid kahjustusi,» ütles Ühendkuningriigi meditsiininõunik Chris Whitty. «Rasedus on haavatavus. Oleksime tõesti pidanud selle varem veelgi selgemaks tegema.»

Keha suunab ressursid loote kasvamisse ja vähem immuunsüsteemi toimimisse. Raske Covid-19 risk on eriti suur kolmandal trimestril ja tõstab enneaegselt ja surnult sündimise tõenäosust. Samuti toob see kaasa lapseootel emal pikaajaliste terviseprobleemide tekkimise võimaluse.

Paljud emahooldusspetsialistid nägid probleemi tulemas, ütles Kuningliku sünnitusarstide ja günekoloogide kolledži asepresident Pat O’Brien.

«Olime esimesest päevast peale mures, et see võib olla rasedatel hullem kui teistel inimestel, kuna seda on näidanud ka teised hingamisteede viirused, nagu SARS ja gripp,» ütles O'Brien. «Peame õppima, et rasedad naised tuleks kaasata kõikidesse uutesse ravimi- ja vaktsiiniuuringutesse juba varajases staadiumis.»

Miks on raseduse ajal vaktsineeritus väga oluline?

Eesti naistearstide selts ja Tartu Ülikooli genoomika instituut julgustavad kõiki rasedust planeerivaid naisi, rasedaid ja rinnaga toitvaid emasid end Covid-19 vastu vaktsineerima, sest tulenev kasu raske haigestumise ennetamisel ületab võimalikud vaktsineerimisest tulenevad riskid.

SARS-CoV-2 vastane vaktsineerimine on pandeemia peatamisel väga tähtis. Praeguseks on kogutud piisavalt infot mRNA vaktiinidega rasedusaegse vaktsineerimise ohutuse kohta. Raseduseelse ja -aegse vaktsineerimisega seotud kasu ületab sellega seotud riske.

Covid-19 põdemine raseduse ajal on riskantne

  • Covid-19 võib raseduse ajal kulgeda raskelt ning nakatunud rasedad vajavad võrreldes mitterasedatega sagedamini intensiivravi ja kopsude kunstliku ventilatsiooni.
  • Covid-19 põdemine suurendab enneaegse sünnituse ning surnultsünni riski, samuti tõuseb koroonahaige ema vastsündinul intensiivravi risk.
  • Covid-19 infektsioonist tingitud tüsistuste risk suureneb raseduse teises pooles.

Covid-19 vaktsiinid kaitsevad tõhusalt raske kuluga nakkuse eest ka rasedaid

  • Rasedus ja rinnaga toitmine ei ole vastunäidustus vaktsineerimiseks; raseduse testimine enne vaktsineerimise otsuse tegemist ei ole vajalik. Vajadusel saab nõu pidada oma naistearsti või ämmaemandaga.
  • Rasedad peaksid läbima kindlasti kogu vaktsineerimiskuuri, sest raseduse ajal on immuunsüsteem nõrgem ning ainult üks doos ei pruugi olla kaitse tekkeks piisav. Kui esmasest vaktsineerimiskuurist on möödunud 6 kuud, on immuunvastuse uuendamiseks vajalik vaktsiini tõhustusdoos. Vaktsineerimine on vajalik ka Covid-19 haigestumise järgselt. Sobiva ajavahemiku osas nõustab tervishoiutöötaja.
  • Vaktsineerimise tagajärjel tekkinud antikehad kaitsevad ka loodet ning pärast sünnitust rinnapiima kaudu vastsündinut.

Covid-19 vaktsiinid on rasedatele ohutud

  • Need pole elusvaktsiinid ega sisalda aineid, mis kahjustaksid rasedat või loodet.
  • mRNA vaktsiinid ei muuda DNAd ega põhjusta geneetilisi muutusi.
  • Vaktsiinid ei läbi platsentat ega mõjuta seega loodet.
  • Vaktsiinid ei mõjuta viljakust. Vaktsineerimine ning selle tagajärjel tekkiv immuunreaktsioon ei mõjuta platsentat ega munasarjade funktsiooni.
  • Vaktsiinid ei suurenda raseduse katkemiste, enneaegse sünnituse, surnultsünni, loote väärarengute ega teiste tüsistuste riski.

Need andmed pärinevad 11 uuringust, kuhu on kaasatud üle 80 000 raseduse ajal vaktsineeritud naise andmed viiest riigist.

Vaktsineerimise kõrvaltoimed

Kõrvaltoimete esinemine pärast vaktsineerimist on seotud organismi vastupanuvõime (antikehade) tekkimisega koroonaviiruse suhtes.

Vaktsineerimisjärgse palaviku korral on lubatud (ka rasedatel) kasutada paratsetamooli. Anti-D-immunoglobuliini manustamine vajadusel on lubatud.

Euroopas on müügiloa saanud kaks mRNA meetodil valmistatud koroonaviiruse vastast vaktsiini:

  • Pfizer-BioNtechi vaktsiin
  • Moderna vaktsiin

Vaktsineerimisele vaatamata tuleb siseruumides jätkata maski kandmist, hoida sotsiaalset distantsi ja pesta hoolikalt käsi.

Loe ka teadusuuringuid Tartu Ülikooli genoomika instituudi lehel.

Allikas: Eesti Naistearstide Selts, Tartu Ülikooli genoomika instituut

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles