Mis haigus on askaridiaas ja kuidas seda ennetada?

PM Tervis
Copy
Askariaasi saab ennetada pestes hoolikalt käsi.
Askariaasi saab ennetada pestes hoolikalt käsi. Foto: Shutterstock

Askaridiaas on soolenugiliste poolt edasikantav soole parasiithaigus, mida esineb eriti laste seas.

Askaridiaas ehk solkmed on helmintiaaside hulka kuuluv parasiithaigus, mille haigustekitaja on ümaruss inimesesolge Ascaris lumbricoides. Sagedamini põevad tõbe alla 10-aastased lapsed.

Alates 2013. aastast Eestis askaridiaasi haigusjuhte ametlikult ei registreerita, kuid laborid teavitavad positiivsetest uuringutulemustest.

Nakatumine toimub suu kaudu haigustekitajate munadega saastunud aedviljade, marjade ja muude toiduainete tarbimisel. Samuti saastunud vee joomisel ja mustade käte vahendusel. Haiguse peiteperiood on kaks kuni kolm päeva. Immuunsust pärast haiguse põdemist ei teki.

Millised on haigusnähud? 

Sooleparasiitide olemasolule viitavad öine süljevool, hammaste krigistamine, õhtused magusaisu sööstud, kõhuvalu, tumedad rõngad silmade ümber, ravile allumatu kehvveresus ja mikroelementide puudus ning seedehäired.

On leitud, et sooleparasiidid võivad põhjustada kehvveresust (aneemiat), seedehäireid, nahaallergiat, kroonilist väsimust, depressiooni ja peavalu.

Nakatunud inimestel võivad esineda kaebused allergilised reaktsioonidele, millele ei leita põhjustajat, punased laigud nahal, karedad valged küünarnukid, küünte valgetäpilisus, pea-, liigese- ja kõhuvalud, iiveldus, naha kahvatus, halb jume, põhjendamatu väsimus, apaatsus jm. Mõnikord algab haigestumine kõrge palavikuga (kuni 39C), mis võib kesta 1-2 kuud.

Kuidas haigust ennetada?

Selleks, et hoiduda sooleparasiithaigustest, tuleb

  • Alati hoolikalt pesta käsi nii enne sööki ja pärast WCs käimist.
  • Hooldada korralikult küüsi, küünealuseid tuleb puhastada
  • Aed- ja puuvilju enne söömist pesta.
  • Arvestada, et solkmemunad võivad reoveega sattuda pinnasesse ja püsida seal aastaid. Piisab sellest, kui olete omale ostnud maja ega tea, kuhu endine omanik solki ja roojajääke on ladustanud. Sellele kohale rajatud peenar on suur ohuallikas.
  • Viia kodudes regulaarselt läbi suurpuhastust, koos märgpuhastusega.
  • Korralikul kuumtöödelda liha- ja kalatooteid.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles