WHO: omikrontüvi ei ole leebe

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine ja nõustamine Lindakivi kultuurikeskuses Lasnamäel.
 
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine ja nõustamine Lindakivi kultuurikeskuses Lasnamäel.  Foto: Mihkel Maripuu

Omikrontüvi näib kaasa toovat kergemaid haigusjuhtumeid kui globaalselt domineeriv deltavariant, kuid sellest põhjustatavat haigust ei tohiks liigitada «leebeks», ütlesid Reutersi andmeil maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ametnikud neljapäeval.

Maailma terviseorganisatsiooni kliinilise korralduse juht Janet Diaz ütles, et varased uuringud näitasid, et novembris Lõuna-Aafrikas ja Hongkongis esmakordselt tuvastatud variandi puhul on haiglaravi risk väiksem kui delta korral.

Samuti näib, et nii noorematel kui ka vanematel inimestel on raske haigestumise risk väiksem, ütles ta WHO Genfi peakorteris toimunud meediabriifingul.

Märkused raskete haigusjuhtude riski vähenemise kohta ühtivad teiste andmetega, sealhulgas Lõuna-Aafrika ja Inglismaa uuringutega, kuigi ta ei andnud täiendavaid üksikasju analüüsitud juhtumite ega uuritavate vanuse kohta.

Mõju eakatele on uue variandi puhul üks suuremaid vastuseta küsimusi, kuna enamik seni uuritud juhtudest on esinenud noorematel inimestel.

«Kuigi omikron tundub olevat deltaga võrreldes leebem, eriti vaktsineeritutel, ei tähenda see, et seda tuleks liigitada leebeks,» ütles peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus samal briifingul Genfis.

«Nagu eelmised variandid, viib omikron inimesi haiglasse ja võib põhjustada surma.»

Ta hoiatas juhtumite «tsunami» eest, kuna ülemaailmsed nakkused tõusevad nii omikroni kui ka delta tõttu rekorditeni, tervishoiusüsteemid on ülekoormatud ja valitsused näevad vaeva viiruse taltsutamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles