EMA andis teada, kuidas erineb omikroni korral haiglaravi vajadus

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Kristjan Teedema

Lõuna-Aafrikast, Ühendkuningriigist ja mõnest Euroopa Liidu riigist pärinevad andmed näitavad, et kuigi koroonaviiruse omikrontüvi on senistest viirustüvedest nakkavam, on selle nakkuse tagajärjel haiglaravi vajaduse risk väiksem. Hinnanguliselt on see kolmandik kuni pool delta nakkusega haiglasse sattumise riskist, vahendab ravimiamet EMA värsket analüüsi.

Euroopa ravimiamet (EMA) on pidevalt kogunud andmeid Covid-19 vaktsiinide tõhususe kohta ning seda on tehtud ka omikrontüve korral, mis on nüüdseks levinud kogu Euroopa Liidus.

Hiljuti avaldatud andmed viitavad, et olemasolevad Covid-19 vaktsiinid kaitsevad omikrontüve nakkuse korral sümptomaatilise haiguse vastu nõrgemini kui teiste tüvede puhul ning see kaitse väheneb ajas. Selle tulemusena nakatub omikrontüvega rohkem ka vaktsineeritud inimesi.

Samas näitavad andmed, et vaktsineerimine tagab omikronist põhjustatud haiguse raske vormi ja haiglaravi vajaduse eest tugeva kaitse ning et tõhustusannus tagab parema kaitse kui esmane vaktsineerimiskuur.

Lõuna-Aafrika andmete põhjal kaitsevad kaks vaktsiiniannust inimesi haiglaravi vajaduse eest 70 protsendilise tõhususega. Ühendkuningriigi andmed viitasid, et mõni kuu pärast esialgset vaktsineerimiskuuri kaitse küll nõrgeneb, kuid tõhustusannuse järel tõusis kaitse haiglaravi vajaduse eest 90 protsendini.

EMA jätkab vaktsiinide tõhususe, Covid-19 haiguse raske vormi ja ringlevate tüvede kohta andmete kogumist ja hindamist. Nende andmete põhjal võidakse teha liikmesriikidele vaktsineerimisstrateegia osas soovitusi. EMA rõhutab jätkuvalt, et vaktsineerimine on pandeemiast jagu saamisel möödapääsmatu ja seetõttu tuleb jätkata pingutustega suurendada praegu vaktsineerimata või osaliselt vaktsineeritud inimeste täielikku vaktsineerimist ning tõhustusannuste manustamist.

Euroopa ravimiameti teate leiab siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles