WHO soovitab Covid-19 haigetele kahte uut ravimit

PM Tervis
Copy
Haige.
Haige. Foto: Shutterstock

Ravim baritsitiniib, mida kasutatakse ka reumatoidartriidi raviks, on väga soovitatav raske või kriitilise Covid-19-ga patsientidele kombinatsioonis kortikosteroididega, lisasid WHO rahvusvaheliste suuniste väljatöötamise rühma eksperdid eile British Medical Journal soovitustesse.

Nende kindel soovitus põhineb mõõduka kindlusega tõenditel, et see parandab ellujäämist ja vähendab ventilatsioonivajadust, ilma kõrvaltoimete suurenemiseta.

WHO eksperdid märgivad, et baritsitiniibil on sarnane toime teiste artriidiravimitega, mida nimetatakse interleukiin-6 (IL-6) inhibiitoriteks, nii et kui mõlemad on saadaval, soovitavad nad valida ühe hinna, saadavuse ja arsti kogemuse põhjal. Mõlemat ravimit ei tohiks samaaegselt kasutada.

Siiski soovitavad eksperdid raske või kriitilise Covid-19-ga patsientidel mitte kasutada kahte teist inhibiitorit (ruksolitiniib ja tofatsitiniib), kuna väikeste uuringute madala kindlusega tõendid ei näidanud kasu ja viitavad tofatsitiniibi tõsiste kõrvaltoimete võimalikule suurenemisele.

Juhise uuendustes annab WHO ka tingimusliku soovituse monoklonaalse antikeha sotrovimabi kasutamiseks mitte-raske Covid-19-ga patsientidel, kuid ainult patsientidel, kellel on kõrgeim risk hospitaliseerimiseks. Väiksema riskiga patsientidel sellest erilist kasu ei ole.

Eksperdid märgivad ka, et ei olnud piisavalt andmeid, et soovitada ühe monoklonaalse antikehaga ravi teisele, ja nad tunnistavad, et nende tõhusus uute variantide, nagu omikron, vastu on endiselt ebaselge.

Uued soovitused põhinevad värsketel tõenditel seitsmest uuringust, milles osales üle 4000 Covid-19 infektsiooniga patsiendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles