UURING ⟩ Õhus hakkab koroonaviiruse nakkavus vähenema nii mitme minuti järel (1)

PM Tervis
Copy
Viis minutit kokkupuudet õhuga hakkab mõju avaldama koroonaviiruse elujõulisusele, 20 minutit võib uuringu kohaselt vähendada edasikanduvust juba 90 protsendi võrra. Niiskes õhus kulgevad need protsessid aga siiski aeglasemalt.
Viis minutit kokkupuudet õhuga hakkab mõju avaldama koroonaviiruse elujõulisusele, 20 minutit võib uuringu kohaselt vähendada edasikanduvust juba 90 protsendi võrra. Niiskes õhus kulgevad need protsessid aga siiski aeglasemalt. Foto: Shutterstock

Uuringu käigus leidsid teadlased tõendeid, mis viitavad, et koroonaviiruse nakatamisvõime hakkab kahanema viie minuti jooksul pärast õhku sattumist, vahendab Medical Xpress.

Ühendkuningriigi Bristoli ülikooli teadlased tuvastasid uuringus, mida ei ole veel eelretsenseeritud ega avaldamiseks heaks kiidetud, tõendeid, mis viitavad sellele, et SARS-CoV-2 ülekanduvus hakkas langema viie minuti jooksul pärast kokkupuudet õhuga viimase omaduste tõttu.

Lähemal vaatlusel selgus, et see on tingitud sellest, et viirus hakkab nii-öelda kuivama ja sel on süsihappegaasi puudus.

Nad leidsid, et 20 minuti pärast oli viiruse edasikanduvus langenud 90 protsenti. Samuti leidsid nad, et niiskem õhk aeglustas ülekandevõime kadumist ehk niiskemas õhus püsib viirus kauem nakkav ja temperatuur seda ei mõjutanud.

Töörühm on avaldanud trükieelses serveris MedRxiv dokumendi, milles kirjeldatakse teste, mis on loodud viiruse käitumise simuleerimiseks pärast seda, kui nakatunud inimene on selle õhku paisanud.

Kui leid osutub õigeks, muutub maski kandmine veelgi olulisemaks – see vähendaks viiruse edasikandumist drastiliselt.

Teadlased valisid simulatsioonimeetodi, mida teised teadlased pole kasutanud – nad lõid aparaadi, mis genereerib ja levitab viiruseid elektrirõngaste vahel. Viiruseproove hoitakse seega seisundis, milles saab mõõta nende nakkavust.

Praegu pole veel selge, kui hästi meetod sobib loodusliku keskkonna tingimustega. Samuti ei võta uus meetod arvesse ventilatsiooni, ruumi suurust ega nakatunud inimese viiruskoormust. Ja lõpuks pole ikka veel teada, milline peab olema viiruse edasikandumise tase, et inimesi nakatada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles