KOKKUVÕTE ⟩ Need olid selle nädala kõige olulisemad terviseuudised

PM Tervis
Copy
Enne treeningut tarbitud kofeiini suurendab rasvade põletamise määra.
Enne treeningut tarbitud kofeiini suurendab rasvade põletamise määra. Foto: Shutterstock

Kui eelmisel nädalal kogusid loetavust peamiselt koroonahaiguse teemalised lood, siis sel nädalal on hoog vaibunud. Huvi pakkusid kolesterool ja insuldirisk. 

1. Teadurid tegid selgeks, mis aitab põletada treeningu ajal rohkem rasva

Granada ülikooli (UGR) füsioloogiaosakonna teadlased tegid kindlaks, et pool tundi enne aeroobset treeningut tarbitud kofeiin suurendab oluliselt rasvade põletamise määra. Samuti leidsid nad, et kui treenitakse pärastlõunal, on kofeiini mõju märgatavam kui hommikul.

2. Teadlased tuvastasid toidu, mis aitab langetada kolesterooli

California ülikooli David Geffeni meditsiinikooli teadlaste meeskond on leidnud tõendeid, mis näitavad, et viinamarjade söömine võib suurendada soolestikubakterite mitmekesisust ja alandada ka kolesteroolitaset veres.

3. Naistel vähendab insuldiriski üllatav tegevus

Ameerika südameassotsiatsiooni väljaandes avaldatud analüüsi kohaselt oli rinnaga toitvatel naistel väiksem tõenäosus haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, näiteks saada insult, võrreldes naistega, kes rinnaga ei toitnud.

4. Teadlased tuvastasid trombide tekke taga uue kurjajuure

Brighami ja naistehaigla teadurid tuvastasid uue mehhanismi, mis aktiveeris PIEZO1, peamise mehhanosensoorse ioonikanali. Laboris uuris meeskond selle mõju ja potentsiaali terapeutilise sihtmärgina tromboosi ennetamiseks või kõrgendatud riskiga inimeste tuvastamiseks.

5. «Omikron on suuteline ka lapsi haiglasse saatma»

Piret Rospu.
Piret Rospu. Foto: Sander Ilvest

Peremeditsiini kaasprofessor Marje Oona ja Tabasalu perearstikeskuse perearsti Piret Rospu räägivad sellest, kas uus omikrontüvi on lastele ohtlikum ning milliste sümptomitega tuleks haiglasse pöörduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles