Levinud harjumus võib esile kutsuda südameprobleemi

PM Tervis
Copy
Rindkerevaludel on väga palju erinevaid põhjusi ja enamik nendest valudest pole üldse seotud südamega.
Rindkerevaludel on väga palju erinevaid põhjusi ja enamik nendest valudest pole üldse seotud südamega. Foto: Shutterstock

Uusaastapäev, Super Bowli pühapäev ja muud päevad, mil rohkem inimesi tarbib enam alkoholi, on seotud rohkemate erakorralise meditsiini osakondade külastustega kodade virvendusarütmia tõttu, selgus San Francisco ülikooli juhitud uues uuringus.

Uuring, mis avaldati ajakirjas Nature Cardiovascular Research, on esimene, mis näitab seost suurenenud joomise ja kodade virvendusarütmiaga seotud haiglakülastuste vahel suurel elanikkonnal. Samuti on see esimene, mis seostab ägeda alkoholitarbimise suurema kodade virvendusarütmia esinemissagedusega isikutel, kel pole seda varem diagnoositud.

«Meie uued andmed viitavad sellele, et äge alkoholitarbimine üldpopulatsioonis on seotud kodade virvendusarütmia episoodi suurema riskiga, sealhulgas suurema riskiga kodade virvendusarütmia esimese episoodi tekkeks isikutel, kellel seda haigusseisundit pole varem diagnoositud,» ütles uuringu vanemautor meditsiiniprofessor Gregory Marcus.

«Maailmas on alkohol kõige populaarsem narkootikum ja nüüd on selge, et alkoholi tarbimine on kodade virvendusarütmia oluline riskitegur,» ütles ta.

Haiguste kontrolli ja tõrje keskuse andmetel põhjustab kodade virvendusarütmia igal aastal USAs ligikaudu 158 000 surmajuhtumit. Kuna võivad tekkida verehüübed, võib selle tagajärjel harva esineda ka insult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles