Covid-19 põdenutel leitakse samu ajukahjustusele viitavaid märke nagu Alzheimeri korral

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem dementsuse vorm, Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus 50 miljonil inimesel.
Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem dementsuse vorm, Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus 50 miljonil inimesel. Foto: Shutterstock

Covid-19 tõttu hospitaliseeritud patsientidel oli põdemise järgsel perioodil veres kõrgem kogus närvisüsteemi kahjustusega soetud valkusid kui Alzheimeri tõvega patsientidel, kes polnud koroonaviirushaigust põdenud, vahendab Med24.

Kas Covid-19 põdemine suurendab Alzheimeri tõppe haigestumise tõenäosust tulevikus, selgub alles aja jooksul.

Uuringus oli 251 patsienti keskmise vanusega 71 aastat, kellel polnud enne Covid-19 tõttu hospitaliseerimist mingeid vaimse funktsionaalse võimekuse kahjustuse ilminguid või dementsuse sümptomeid. Need patsiendid jagati kaheks sõltuvalt entsefalopaatia ehk aju talitluse häire esinemisest või puudumisest ägeda Covid-19 ajal.

Covid-19 patsientide näitusid võrreldi käimasoleva pikaajalise Alzheimeri tõve uuringu patsientidega, kellel ei olnud Covid-19.

Ubikvitiini karboksüterminaalne hüdrolaas L1 (UCHL1), t-tau ehk tauvalk ja ptau181 ehk fosforüleeritud tau 181 on tuntud kui neuronite surma või kahjustuse markerid. Neurofilamendi (NfL) tasemed suurenevad aksonite ehk närvirakkude jätkete kahjustuse korral.

Gliia fibrillaarne happeline valk (GFAP) peegeldab neuroneid toetavate gliiarakkude kahjustust. 

Entsefalopaatiaga Covid-19 patsientidel olid markerite (eeskätt tau, p-tau181, GFAP, ja NfL) tasemed veres kõrgemad kui ilma neuroloogiliste sümptomiteta Covid-19 patsientidel; haiglas Covid-19 tõttu surnutel oli markerite tase palju kõrgem kui nendel, kes haiglast elusana välja kirjutati. Markerite tase oli seotud Covid-19 raskusega.

Teises analüüsis leiti, et esimestel haiglaravile järgnevatel kuudel oli hulk ajukahjustuse markereid Covid-19 põdenute veres isegi kõrgemal tasemel kui Alzheimeri tõbe põdevatel patsientidel: NfL 179% kõrgem, GFAP 65% kõrgem ja UCHL1 13% kõrgem.

Valgud viitavad ajukahjustusele, nende taseme tõus ei tähenda kindlalt, et tulevikus Alzheimeri tõbi kujuneb, kuid suurenenud riski võivad need endaga kaasa küll tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles