Mürafoor aitab vaigistada liigset müra

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

MTÜ Ökokratt algatatud projekti raames jagatakse haridusasutustele mürafoore, mis aitavad vaigistada liigset müra, andes sellest märku helisignaali ja punase tulega.



«Müra pole muusika!» projekti käigus viiakse haridusasutustes läbi vaikusenädalad, kus nooremad õpivad kuulama loodushelisid ning vanemad lapsed õpivad müra ära tundma ning saavad teada müra mõjust tervisele, teatas MTÜ Ökokratt.

Esimesed mürafoorid on jaotatud haridusasutustesse juhusliku valiku alusel Harjumaa, Viljandimaa ja Järvamaa haridusasutustele ning pärast katseperioodi antakse edasi järgmistele haridusasutustele.

Mürafoor on justkui tavaline valgusfoor: kui müratase on kõrge, annab foor helisignaaliga märku ning näitab punast värvi tuld. Kollane tuli on hoiatuseks. Roheline tuli näitab lubatavat nõrka müra.

Mürafoorid aitavad hoida haridusasutustes noorte tervist ning on abiks õpetajale. Mürafoor võib aidata vaigistada müra ka näiteks baaris või mõnes muus ühisruumis.

Müra on organismile alati kahjulik, koormates kuulmiselundit ja peaaju. Müra põhjustab stressi, väsimust ja näiteks vereringesüsteemi haigusi, vähendab kuulmistaju ning alandab tähelepanuvõimet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles