Kõrged kontsad võivad põhjustada lampjalgsust

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lampjalgust esineb kõige sagedamini üle neljakümneste naiste seas. Ekspertide sõnul on selle peamisteks põhjusteks ülekaal, diabeet ning kõrged kontsad.

Pidev kontsakingade kandmine kurnab tagumisi sääreluu kõõluseid pahkluu juures ning tulemuseks võib olla lampjalgsus, kirjutab geniusbeauty.com. Ka jalalaba kuju muutub ja võlv muutub madalamaks ning see võib omakorda põhjustada valu.

East Anglia ülikoolis viidi läbi uuring, mis näitas, et kõõluste venitamises ei ole siiski süüdi ainult kontsakingad. See oleneb ka kokkulangemisest teatud proteolüütiliste ensüümide suurenenud aktiivsusega. Need ensüümid võivad hävitada osa tagumise sääreluu kõõlustest ja lihaseid nõrgestada, mille tagajärjeks ongi madalam jalavõlv.

Uuringu autor doktor Graham Riley selgitas, et tänu sellele avastusele saab välja töötada ravimi, millega saaks ensüümide aktiivsust muuta ning ravida nii lampjalgust kui ka teisi probleeme. Nimelt põhjustavad samalaadsed muutused kõõlustes teisigi valulikke seisundeid. Seega võib uus ravim, mille väljatöötamine võtab umbes kümme aastat, olla alternatiiviks kirurgilisele sekkumisele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles