NÄDALA KOKKUVÕTE ⟩ Kuus kõige loetumat terviseuudist

PM Tervis
Copy
26.02.2022 Tallinn Meeleavaldus Ukraina toetuseks Vabaduse väljakul.
26.02.2022 Tallinn Meeleavaldus Ukraina toetuseks Vabaduse väljakul. Foto: SANDER ILVEST/Scanpix

Märtsikuu teisel nädalal pakkusid lugejatele kõige rohkem huvi ikka koroona ja sündmused Ukrainas. 

1. Viis märki sellest, et Putini aeg võib tema terviseprobleemide tõttu otsa saada

Seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse on sagenenud spekulatsioonid Venemaa presidendi Vladimir Putini tervise üle. Vähemalt viis tegurit viitavad kahtlusele, et Putini otsus Ukrainasse tungida ei saa olla tingitud ainult tema vaimsest seisundist, vaid võib tuleneda hoopis füüsilisest seisundist, mis ajendab teda kiirelt tegutsema.

Õhku on visatud palju küsimusi. Miks hoiab Putin teatud külalistega suuremat distantsi? Miks on presedendi nägu paiste läinud? Kas Putin on saanud Sputniku koroonavaktsiini nagu väidetakse? Kas tal on vähk ja Parkinsoni tõbi? Loe lähemalt SIIT

2. Koroona vastu näitab tõhusust üllatav aine

Täisväärtuslikku und soodustav melatoniin on jõudnud ka koroonaviirust uurivate teadlaste huviorbiiti. Tallinna tehnikaülikooli emeriitdotsent Tiiu Liebert selgitab, et lisaks sellele, et melatoniin alandab vererõhku, on see ka tugev antioksüdant (vabade radikaalide püüdja) ja põletikuvastane aine. Kuna koroonaviirus võib põhjustada põletikulisi protsesse ja oksüdatiivset stressi, siis on uuritud kas melatoniin aitab ennetada koroonasse nakatumist ja selle ravi.

USA-a asuva Clevelandi kliiniku teadlased leidsid, et melatoniin vähendas uuringus osalejate tõenäosust haigestuda koroonasse 28 protsenti. Mustanahaliste osalejate seas vähenes nakatumise tõenäosus isegi 52 protsenti.

Kuigi melatoniini peetakse üldiselt unehäirete raviks lühiajalisel kasutamisel ohutuks ja see võib olla kasulik ka koroona ennetamisel ning ravil, peaksid inimesed enne melatoniin kasutamist konsulteerima perearstiga.

3. Teadlased avastasid, miks vanemas eas enam und pole

Vanemaks saades kipub öine uneaeg lühemaks jääma. Teadlased on nüüd avastanud võimaliku põhjuse: vanemas eas lähevad ärkvelolekut soodustavad närvirakud agaramaks

USAs asuvas ülikoolis avastasid teadlased hiirte ajusid uurides, et hüpotalamuses ehk tundekühmualumikus paiknevaid närvirakud, mis toodavad virgutava toimega hormooni oreksiin, kipuvad vanematel isenditel une ajal spontaanselt aktiveeruma. Arvatavasti tuleneb oreksiinirakkude üliaktiivsus sellest, et nende membraanis jääb ajapikku vähemaks teatavat tüüpi kaaliumikanaleid.

4. Uuringust koorus uus riskitegur, mille korral võib tekkida raskekujuline Covid

Rochesteri ülikooli meditsiinikeskuse uus uuring näitab, et eelnev nakatumine ja immuunsus mõne tavalist külmetushaigust põhjustava koroonaviiruse vastu võis kaasa tuua raskemakujulise Covidi.

Uuring näitas, et need antikehad olid suunatud ogavalgu osadele (mis paikneb koroonaviiruste pinnal ja aitab rakke nakatada), mis sarnanesid tavaliste külmetushaiguste koroonaviirustega, mida immuunsüsteem mäletas varasematest infektsioonidest. Kahjuks tähendas nende piirkondade sikule võtmine, et antikehad ei suutnud uut koroonaviirust neutraliseerida. Kui nende antikehade tase tõusis kiiremini kui SARS-CoV-2 neutraliseerivate antikehade tase, oli patsientidel haigus tõsisem ja neil oli suurem tõenäosus surra.

5. Sealt südame saanud mees suri kaks kuud pärast siirdamist

Operatsioon tekitas lootust, et siirdamine ühelt liigilt teisele võib teha ühel päeval lõpu kroonilisele inimorganite nappusele. Operatsiooni taga olnud arstid ütlesid, et on selles osas endiselt optimistlikud. Siirdatud süda toimis mitu nädalat väga edukalt, märkideta elundi äratõukereaktsioonist, lisas haigla.

David Bennett (57), kellele tehti siirdamine 7. jaanuaril, suri 8. märtsil, seisis Marylandi ülikooli arstiteaduskonna avalduses.

6. Koroonapandeemia on nõudnud maailmas ligi kuus miljonit ohvrit

Kolmandat aastat kestev koroonapandeemia on nõudnud esmaspäeva keskpäevase seisuga Johns Hopkinsi ülikooli andmetel üle maailma 5 999 158 ohvrit.

Tegelik suremus maailmas Covid-19sse on ilmselt palju kõrgem, sest paljudes riikides on statistika alatestimise tõttu puudulik. Ajakirja The Economist meeskond analüüsis liigsuremust ning hindas, et koroonaohvrite tegelik arv maailmas jääb vahemikku 14–23,5 miljonit inimest.

TASUB TEADA

Ekspertkomisjon neljandat Covid-19 vaktsiinidoosi ei toeta

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon ei soovita praegu Eestis manustada teist Covid-19 tõhustusdoosi, sest ühe tõhustusdoosi saanud inimeste hulgas püsib hospitaliseerimine endiselt väga madal. Komisjon leidis, et teise tõhustusdoosi manustamine ei vähendaks praegu oluliselt nakkuse levikut ega vähendaks tervishoiusüsteemi koormust.

Kliinikum võttis rinnavähi kahtluse täpsustamiseks kasutusse uue meetodi

Veebruaris viidi Tartu ülikooli kliinikumis esmakordselt läbi vaakumbiopsia magnetresonantstomograafias (MRT) — meetod annab varasemast parema võimaluse rinnavähi kahtluse korral diagnoosi täpsustamiseks, võimaldades analüüsimiseks võtta suuremaid koeproove kui jämenõelbiopsia. Nüüdsest on kliinikumis ainsana Eestis kasutusel kõik kolm vaakumbiopsia läbiviimise võimalust

Vaktsineerimata inimesed satuvad haiglasse kuni kümme korda rohkem

Koroonaviirusega nakatumine on praegu langustrendis, kuid vanemaealiste haigestumine püsib samal tasemel. Ehkki Covidisse haigestumine on suurem nooremas populatsioonis, on vaktsineerimise mõju nakatumise vähendamisele suurem just vanemate inimeste seas. Haigekassa analüüs näitab, et vaktsineerimata inimesed satuvad haiglasse kuni kümme korda rohkem.

Eestis arendatud laste vaimse tervise rakendus on nüüd tasuta saadaval ka ukraina keeles

Eesti idufirma Triumf Health, mis on asutatud eesmärgiga pakkuda lastele eakohast psühholoogilist tuge, annab praeguste sündmuste taustal värskenduskuuri läbinud lahenduse Triumf Hero välja ka ukraina keeles. Uuenenud rakendus on kättesaadav tasuta.

Ravimiamet teatas kolme ravimi tarneraskustest

Tarneraskused esinevad vaktsiinil Varilrix ja kestavad eeldatavasti käesoleva aasta augusti keskpaigani. Varilrix on vaktsiin, mida kasutatakse inimeste kaitsmiseks tuulerõugete eest.

Samuti on tarneraskused epilepsiaravimil Lamictal 100 mg, mis kestab eeldatavasti tänavu juuni alguseni.

Ravimi Mysimba 90 mg/8 mg tarneraskused kestavad eeldatavasti aprilli lõpuni. Mysimba on näidustatud kehakaalu langetamiseks täiskasvanud patsientidel.

Loodi toetusfond Ukrainas tsöliaatikat põdevatele inimestele

Euroopa tsöliaakia seltside assotsiatsiooni (AOECS) eestvedamisel loodi toetusfond Ukrainas tsöliaatikat põdevatele inimestele. Fondi kasutatakse Ukraina tsöliaatikuid toetavate tsöliaakia seltside tegevuse toetamiseks, kes tegelevad otseselt Ukrainasse gluteenivabade tootede saatmisega või oma riigis sõjapõgenikest tsöliaatikute toetamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles