Sümptomid, mis võivad olla Covidi tõttu tekkinud teise karmi haiguse tunnuseks

PM Tervis
Copy
Covid võib tõsta südamehaiguste riski.
Covid võib tõsta südamehaiguste riski. Foto: Shutterstock

Igal kaheksandal inimesel, kes viibis Covid-19 tõttu haiglas, diagoositi uue teadustöö kohaselt hiljem müokardiit ehk südamelihasepõletik, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Nature Medicine avaldatud Glasgow' teadlaste uurigu tulemused näitavad, et 2020. aasta maist kuni 2021. aasta märtsini Covid-19 tõttu hospitaliseeritud patsientidel esines püsivaid tervisehäireid.

Koroonaviirushaiguse tõttu haiglaravi vajanud 159 inimest jälgiti ühe aasta jooksul.

Seni on spekuleeritud, et varasemad haigused võivad olla seotud Covidi-järgsete pikaajaliste mõjude tõsidusega. Uus uuring viitab aga sellele, et Covid-19 põdemise raskus on kõige tihedamalt seotud patsiendi pika Covidi sümptomite raskusastmega, mitte muude terviseprobleemidega.

Uuring hõlmas vereanalüüse ning mitme elundi, sealhulgas südame, neerude ja kopsude uuringuid, samuti patsientide enda arvamust terviseseisundi kohta.

Leiti, et haiglaravi Covid-19 tõttu põhjustas pikaajalisi terviseprobleeme. Ilmnes, et ühel kaheksast Covid-19ga haiglaravil olnust tekkis südamelihasepõletik, levinud olid ka kogu keha põletik ja muude organite, näiteks neerude, kahjustused.

Treeningvõime ja tervisega seotud elukvaliteet olid pärast haiglast väljakirjutamist alguses märgatavalt halvenenud, seda ühe kuni kahe kuu jooksul. Iseäranis kehtis see südamelihasepõletikuga patsientide puhul.

Müokardiidi levinumad sümptomid on Virtuaalkliiniku andmeil valu rinnus, kiire või ebanormaalne südamerütm ehk arütmia, õhupuudus, vedelikupeetus jalgade tursumisega, väsimus ja muud viirusnakkusega sarnased sümptomid, näiteks peavalu, lihasvalu, liigesevalu, palavik, kurguvalu või kõhulahtisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles