Kaasaskantav aparaat suudab tuvastada levinumad insuldi sümptomid

PM Tervis
Copy
Insult. Foto on illustratiivne.
Insult. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Uued uuringud on leidnud, et maailma esimene kaasaskantav magnetresonantstomograafia (MRT) aparaat suudab väga täpselt tuvastada isheemilisi insulte, kirjutab New Atlas

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) andis masinale kasutusloa 2020. aastal ning teadlased tõestavad taaskord, et masin on sama tõhus diagnostikavahend kui suuremad ja kallimad MRT seadmed. 

Tervisetehnoloogiaettevõte Hyperfine tõi oma kaasaskantava MRT-aparaadi esimest korda turule 2019. aastal. Hiljem kandis seadet nime Swoop.

Kuigi FDA on seadme kasutamise USAs heaks kiitnud, uurivad teadlased endiselt parimaid viise selle kasutamiseks reaalsetes olukordades. Viimases uuringus vaadeldi, kui hästi kaasaskantav MRT tuvastab isheemilisi insulte, mis on kõige levinud insuldi vorm. Yale'i meditsiinikooli ja Harvardi ülikooli teadlaste koostöös uuriti 50 Yale New Haveni haigla patsienti. 

Igal patsiendil tehti isheemilise insuldi diagnoosi kinnitamiseks tavapärased MRI-uuringud. Seejärel skaneeriti neid kaasaskantava MRT-aparaadiga, mis suutis täpselt tuvastada aju verehüübed ligi 90 protsendil. Leiti, et masin tuvastas kuni 4 mm läbimõõduga verehüübeid.

Uus uuring avaldati ajakirjas Science Advances.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles