Tuleviku kirurgid – tolmuterasuurused krabid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurgid.
Kirurgid. Foto: Caro / Scanpix
Kunagi oli sisselõige ainuke võimalus operatsiooni teel organiteni jõudmiseks, nüüd pakuvad teadlased välja abivahendi, mida saab sisestada süstlaga või alla neelata.

Krabide eeskujul valminud mikrohaarajatega seadet tutvustas Johns Hopkinsi ülikooli keemik ja molekulaarbioloog David Gracias. Haarajaid on organismi sees võimalik juhtida keemiliste signaalide või temperatuuri muutmisega, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Gracias suutis mikrohaarajaid kasutada nii imepisikeste helmeste kui ka elus rakkude liigutamiseks. Kuigi uusi mikrohaarajaid oleks võimalik toota odavalt ja suurtes kogustes, tuleb kirurgidel seadmete kasutamiseks oodata veel aastaid.

Esiteks tuleb lahendada probleem, et masin võib patsiendi kehas kaotsi minna. Teiseks suudab seade sihtmärgist kinni haarata vaid ühe korra ning seda pole võimalik panna objekti vabastama. See on oluline takistus juhul, kui seade haarab kinni valest objektist. Nende küsimuste lõplik lahendamine võib võtta 10-15 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles