Eesti inimõiguste keskus: sündinud lapsel on õigus elule

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsesaamine võib kujuneda parajaks katsumuseks.
Lapsesaamine võib kujuneda parajaks katsumuseks. Foto: SCANPIX

Eesti inimõiguste keskuse võrdse kohtlemise programmijuht Marianne Meiorg leidis, et ajakirjas Journal of Medical Ethics avaldatud teadustöö «Sünnitusjärgne abort: miks peaks beebi elama?» järeldused on äärmiselt vastuolulised.

Meiorg nentis, et tema teada ei ole ei Euroopa inimõiguste kohtus ega teistes inimõiguste kaitse institutsioonides kunagi üles tõusnud küsimust, et kas puudega vastsündinu surmamine oleks võrreldav loote abordiga.

«Enamasti on toimunud diskussioonid abordi kontekstis ning arutletud on selle üle, kas loode on inimene ja kas tal on õigus elule,» selgitas ta.

Meiorg sõnas, et isegi kui me ei saa rääkida «inimesest» ja «õigusest elule» loote puhul, siis on alati olnud eeldus, et sellel hetkel, kui laps on sündinud, on tegemist juba inimesega, kellel on õigus elule.

«Euroopa inimõiguste kohus on siiski väga selgelt keeldunud andmast juhiseid selles osas, millal täpselt elu hakkab,» tõdes ta. «Ta on jätnud selle otsuse liikmesriikidele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles