Koroonast eriti ohustatud inimrühm saab riski lihtsalt vähendada

PM Tervis
Copy
Vähirakk
Vähirakk Foto: Shutterstock

Uues uuringus leiti, et vähki haigestunutele kujutas koroonaviirushaigus märkimisväärselt suuremat ohtu, tõstes sealhulgas intensiivravile sattumise riski ja suremust, vahendab Medical Xpress.

«See oli suuruselt teine ​​​​uuring Covid-19 patsientidega Ameerika Ühendriikides ja seda rahastas riiklik vähiinstituut (NCI),» ütles Elisa Tong, California ülikooli Davise vähikeskuse sisearst ja vähiennetuse uurija. «Tulemused näitasid, et Covid-19 vaktsiini saamine vähendab oluliselt suremise riski nendel vähipatsientidel, kellel tekib Covid-19.»

Uuringut juhtisid Wisconsini ülikooli teadlased ja see hõlmas 104 590 patsienti 21 tervishoiusüsteemist üle Ameerika Ühendriigi. Uuringus vaadeldi hospitaliseeritud patsiente, kellel diagnoositi Covid-19 1. veebruarist 2020 kuni 30. septembrini 2021. Kokku 7141-l (6,8%) oli praegune vähidiagnoos ning 6749-l (6,5%) oli varem olnud vähk.

Uuriti seitset tüüpi vähki (leukeemia, hulgimüeloom, lümfoom, eesnäärme-, rinna-, kopsu-/bronhide ja seedetrakti). Kõik, välja arvatud eesnäärmevähk, olid seotud suurema haiglasisese suremuse tõenäosusega võrreldes inimestega, kel ei olnud kunagi vähki diagnoositud. Metastaatiliste ja hematoloogiliste (vere)vähkide puhul täheldati tugevamaid seoseid võrreldes mittemetastaatilise tahke vähkkasvajaga.

«Julgustav avastus oli see, et enamikul kunagise vähidiagnoosiga inimestel, kes olid nakatunud ja hospitaliseeritud Covid-19-ga, ei olnud suurem risk raskete tagajärgede, sealhulgas surma tekkeks, võrreldes nendega, kellel ei ole kunagi vähki diagnoositud,» ütles töö vanemautor Wendy Slutske Wisconsini ülikoolist. «See on oluline ja lootustandev leid, sest varajase avastamise ja ravi edusammude tõttu moodustavad vähi seljatanud inimesed üha suurema osa elanikkonnast.»

Vaktsineerimine vähendas oluliselt intensiivravi osakonda sattumise ja surma riski olenemata vähi raskusest. Vaktsineerimisest oli kasu nii vähiga kui ka vähita patsientidele.

«Lõppkokkuvõttes on praeguste vähipatsientide jaoks oluline teada, et on ülimalt oluline olla täielikult Covid-19 vastu vaktsineeritud ja saada tõhustusdoosid,» ütles Tong.

California ülikooli Davise vähikeskuse teadlaste korraldatud uuring avaldati ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles