Hommikusöögi vahelejätmine võib päädida probleemidega

PM Tervis
Copy
Tervislik uudne hommikusöök: tatramüsli.
Tervislik uudne hommikusöök: tatramüsli. Foto: Shutterstock

Noortel, kes saavad kodus tervislikku hommikusööki, on parem psühhosotsiaalne tervis, näitab uuring ajakirjas Frontiers in Nutrition.

«Meie tulemused näitavad, et oluline pole mitte ainult hommikusööki süüa, vaid oluline on ka koht, kus noored hommikusööki söövad ja mida nad söövad,» ütles uuringu peamine autor dr José Francisco López-Gil Hispaanias asuvast Castilla-La Mancha ülikoolist Medical Xpressis. «Hommikusöögi vahelejätmine või hommikusöögi söömine kodust eemal on seotud laste ja noorukite psühhosotsiaalsete käitumisprobleemide suurenenud tõenäosusega. Samamoodi on teatud toitude/jookide tarbimine seotud suurema (nt töödeldud liha) või madalama (nt piimatooted, teraviljad) psühhosotsiaalsete käitumisprobleemide tõenäosusega.»

Uuringus analüüsisid López-Gil ja ta kaastöötajad 2017. aasta Hispaania riikliku terviseuuringu andmeid. See hõlmas küsimustikke nii hommikusöögiharjumuste kui ka laste psühhosotsiaalse tervise kohta, mis käsitles selliseid omadusi, nagu enesehinnang, meeleolu ja ärevus. Küsimustikud täitsid laste vanemad või eestkostjad. Kokku uuriti 3772 Hispaania elanikku vanuses 4–14 aastat.

Uuringu tähtsaim tulemus oli, et hommikusöögi söömine kodust eemal oli peaaegu sama kahjulik kui toidukorra täielik vahelejätmine. Autorid väidavad, et see võib olla tingitud sellest, et kodust eemal söödud toidud on sageli vähem toitvad kui kodus valmistatud toidud.

Tulemused näitasid ka, et kohv, piim, tee, šokolaad, kakao, jogurt, leib, röstsai, teraviljad ja kondiitritooted olid kõik seotud käitumisprobleemide väiksema tõenäosusega. Üllataval kombel olid munad, juust ja sink seotud selliste probleemide suurema riskiga.

Kuigi uuring piirdub Hispaaniaga, on tulemused kooskõlas mujal tehtud uuringutega. Toitev hommikusöök koolides mõjutab õpilaste edukust koolis.

Kuid ka muud tegurid, nagu sotsiaalne ja perekondlik toetus, mida noored saavad kodus hommikusöögi ajal, võivad rolli mängida. Autorid rõhutavad vajadust täiendavate uuringute järele, et mõista nende tähelepanekute taga olevaid põhjus-tagajärg seoseid, kuid nad viitavad siiski nende tulemuste kasulikkusele.

«Asjaolu, et hommikusöögi söömine kodust eemal on seotud suuremate psühhosotsiaalsete terviseprobleemidega, on meie uuringu uudne aspekt,» ütles López-Gil. «Meie leiud kinnitavad vajadust propageerida mitte ainult hommikusööki tervisliku eluviisi osana, vaid ka seda, et seda tuleks süüa kodus. Psühhosotsiaalsete terviseprobleemide vältimiseks tuleks süüa hommikusööki, mis sisaldab piima- ja/või teraviljatooteid ning vähendada teatud kõrge küllastunud rasva/kolesterooli sisaldusega loomsete toitude osa – see võib aidata vähendada noorte psühhosotsiaalseid terviseprobleeme.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles