Arst selgitab, kuidas panna D-vitamiin paremini imenduma

PM Tervis
Copy
D-vitamiini puudus mõjutab immuunsust.
D-vitamiini puudus mõjutab immuunsust. Foto: Shutterstock

«Tartu Ülikooli teadlased soovitavad põhjendatult pöörata septembrist kuni aprillini D-vitamiini vajadusele kõrgendatud tähelepanu. Eestis läbiviidud uuringud näitavad, et enam kui veerandil Eesti inimestest on D-vitamiini tase alla soovitusliku piiri,» nendib dr Heisl Vaher, kõrva-nina-kurguarst ja unearst.

Arsti sõnul on seega mõistlik D-vitamiini puuduse kahtluse korral lasta aine taset määrata veenivere analüüsil. D-vitamiini on kehas küllaldaselt, kui analüüsi vastus jääb vahemikku 50–150 nanomooli liitris (nmol/L). Soovituslik pidev aastaringne D-vitamiini tase on 75 nmol/L, ütleb dr Vaher ajalehes Tervise Meeter.

Lisaks päikesevalguse toimel tekkivale D-vitamiinile on aine taset võimalik tõsta  teatud toiduaineid regulaarselt tarbides. «Toitumisteadlased toovad välja järgnevaid allikaid D-vitamiini saamiseks: rasvane kala, muna, D-vitamiiniga rikastatud piimatooted (piim, keefir, kohupiim, jogurt). Vajaliku päevase D-vitamiini koguse saamiseks tuleb nädala jooksul tarbida kokku: 200–250 grammi rasvast kala, 3–4 keskmise suurusega muna ning päevas juua-süüa klaas vastavat piimatoodet. Nimetatud toidukogustest võib aga juba olemasoleva D-vitamiini puuduse puhul jääda väheks,» tähendab Vaher.

Vitamiin D puuduse korral võetakse kuni piisava aine taseme saavutamiseni 1000–2000 ühikut D-vitamiini päevas. Peale ravi jätkatakse enamasti säilitusannusega kuni 800 ühikut päevas, selgitab Vaher.

«Terved Eestis elavad täiskasvanud ja lapsed vanuses 12–18 eluaastat peaksid päevas tarvitama regulaarselt 600–800 IU D vitamiini (IU – international unit ehk rahvusvaheline ühik). Kuni 12-aastased lapsed võiksid vitamiini võtta 400–800 IU päevas,» ütleb Vaher.

Eakas inimene vajab arsti sõnul päevas 1200–2000 IU D-vitamiini. «Vananedes väheneb naha D-vitamiini tootmise võime ning D-vitamiini puudus on vanemas eas väga tõenäoline. Lisaks on vanemaealised sagedamini tubase eluviisiga ja katavad õues liikumisel rohkem nahapinda riietega, mis arusaadavalt vähendab D-vitamiini tootmist.»

D-vitamiini toidulisandit tarvitades tuleks seda võtta rasvasema toidukorra ajal või järel, sel juhul imendub vitamiin paremini, õpetab arst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles