See tehnika võib aidata kiiremini uinuda

PM Tervis
Copy
Uinumist võib segada mõttevoog.
Uinumist võib segada mõttevoog. Foto: Shutterstock

Magama jäämine ei pruugi alati olla lihtne. Mõned eksperdid usuvad, et une toob numbrite komplekt 4-7-8. Mis see aga tähendab ja kuidas see uinuda aitab?

4-7-8 tehnika on lõdvestusharjutus, mis tähendab, et loe sissehingates neljani, siis hoia hinge kinni ja loe seitsmeni ning pärast seda hinga välja lugedes kaheksani. 

Tehnika juured peituvad joogas ning seda võib kasutada ka ärevuse leevendamiseks, kirjutab CNN Health

«Paljud uneprobleemid on seotud sellega, et enne uinumist on peas liiga palju mõtteid. Sellised tehnikad nagu 4-7-8 annavad võimaluse rahuneda ning just rahulikud me peaksimegi enne uinumist olema,» selgitas New Yorgi osariigi kliiniline psühholoog Joshua Tal.

«Kui olete stressis, on teie sümpaatiline närvisüsteem, mis vastutab võitle või põgene reaktsiooni eest, liiga aktiivne, mistõttu tunnete end ülestimuleerituna ega ole valmis lõõgastuma ja magama jääma. Aktiivne sümpaatiline närvisüsteem võib põhjustada nii kiiret südame löögisagedust kui ka kiiret ja pinnapealset hingamist,» rääkis Lõuna-California Kecki ülikooli kliiniline dotsent dr Raj Dasgupta.

Ta lisas, et 4-7-8 hingamistehnika võib aidata aktiveerida parasümpaatilist närvisüsteemi, mis vastutab puhkamise eest. 

Lisaks on mõned uuringud leidnud, et aeglane hingamine läbi 4-7-8 tehnika vähendab südame-veresoonkonna haiguste ja II tüüpi diabeedi riski ning parandab kopsufunktsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles