Uuring näitab, kui kaua kaitseb kolmas vaktsiinisüst koroona eest

PM Tervis
Copy
Koroonavaktsiin.
Koroonavaktsiin. Foto: Kristjan Teedema/POSTIMEES GRUPP

Hiljutisest Eesti uuringust selgus, et koroonavaktsiini kolmas doos tõstab märgatavalt antikehade taset, mis aitavad ära hoida rasket haigestumist, edastab ERR

Koroonakriisi algusest saadik on meditsiinilaboris Synlab analüüsitud koroonateste. Hiljuti ilmunud uuringu tarvis uuriti pikema aja jooksul ettevõtte neid töötajaid, kes on saanud kolm korda Pfizeri vaktsiini.

Uuringus osalenud töötajatelt võeti pärast vaktsineerimist verd, mõõdeti antikehi ja T-rakke, et näha, kas inimesele on tekkinud rakuline immuunsus. Nende tulemuste baasil hiljutine teadustöö valmiski. Valim koosnes umbes sajast inimesest.

«Kui vaatasime inimesi, kes said kolmanda süsti, siis kohe pärast kolmandat doosi läksid nende antikehad hästi kõrgele. Hiljem küll antikehad langesid, aga sellest hoolimata oli langus aeglasem kui teise doosi järel,» rääkis uuringuga seotud Tartu Ülikooli molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson. 

Kolmanda doosi järel hakkasid antikehad langema kuue kuu möödudes. Ehk siis kolmas doos aitas antikehade taset hoida kauem kõrgemal ja seetõttu ongi tõhustusdoos ehk kolmas doos professori sõnul oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles