Gripi vastu vaktsineerimine võib ära hoida raske terviserikke

PM Tervis
Copy
Insult. Foto on illustratiivne.
Insult. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Seos hooajalise gripi ja isheemilise insuldi riski vahel on hästi teada, kuid gripi vastu vaktsineerimise mõju insultide esinemisele ei ole nii selge, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24

Hispaania uuringust selgub, et gripivaktsiin on seotud isheemilise insuldi riski märkimisväärse vähenemisega ja seda ka väljaspool gripihooaega. Järelikult võib gripivastane kaitse olla seotud mitte ainult grippi haigestumise kahjulike mõjude vältimise, vaid vaktsiini enda senitundmatute ja soodsate mõjudega.

Gripivaktsineerimise ja insultide seoseid hinnati enne gripiepideemiat, selle ajal ja pärast epideemia vaibumist. Kokku osales  14 322 esmakordse insuldiga patsienti, vanuses 40–99 aastat. 

Kohandatud analüüsides selgus, et vaktsineeritud patsientidel oli 12 protsenti väiksem tõenäosus insuldi saamiseks 15–30 päeva jooksul pärast vaktsineerimist ning väiksem kaitse püsis pikemalt kuni 150 päeva jooksul. 

Gripivaktsiini kasu oli näha nii kardioemboolilise kui mittekardioemboolilise insuldi korral ja kaitse näis püsivat ka väljaspool gripihooaega. Vähenenud risk jäi püsima, kui analüüsiti eraldi mehi, naisi, alla 65-aastaseid ja üle 65-aastaseid, mõõduka ja kõrge vaskulaarse riskiga patsiente.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles