Uuringus ilmnes, mis võimaldab meile pika elu

PM Tervis
Copy
Vanemas eas tasuks samuti võimalikult palju ringi liikuda.
Vanemas eas tasuks samuti võimalikult palju ringi liikuda. Foto: Shutterstock

Uus mudel eakate inimeste oodatava eluea prognoosimiseks ei tugine niivõrd nende haiguse diagnoosidele, vaid keskendub teguritele, nagu võimekus käia ise poes, kolesterooli hulk veres ja kas eelnevalt on suitsetatud, vahendab Medical Xpress.

Duke Healthi tervishoiusüsteemi teadurite juhitud uuringu tulemused võimaldavad prognoosida, kas üle 70-aastane inimene elab tõenäoliselt kaks, viis või kümme aastat. Informatsiooni eluea prognoosimiseks võib hankida arstivisiidi ajal.

«Selle uuringu eesmärk oli määrata kindlaks pikaealisuse tegurid, mis näitavad, kas keegi elab tõenäoliselt veel kaks või 10 aastat,» ütles Virginia Byers Kraus, meditsiiniosakonna professor ning ajakirjas eBioMedicine ilmunud uuringu peamine autor.

Teadlased kasutasid analüüsis materjale, mis koguti 1992. aastal uuringus, kus osalejad olid vähemalt 71-aastased.

Sellest ajast pärinevatel hoiustatud vereproovidel oli üks kasulik omadus – need olid võetud ajal, mis eelnes ravimite, näiteks statiinide laialdasele kasutamisele, mis võinuks tulemusi moonutada. Samuti oli uuringus osalejaid jälgitud aastaid ja nad olid täitnud küsimustikud oma terviseajaloo ja harjumuste kohta.

Kasutades kõiki vanema uuringu materjale, said teadlased rakendada praegusi keerukaid analüütilisi tööriistu. Nad tuvastasid 17 prognoositavast muutujast koosneva põhikomplekti, millel on põhjuslik mõju pikaealisusele.

Analüüsis ilmnes, et pikka elu prognoosis kõige paremini füüsilise võimekuse säilumine, mida määratleti kui võimet käia toidupoes ja koristada, teha majapidamistöid. 

Vanemate inimeste puhul, kes elasid veel vähemalt kaks aastat pärast vere võtmist, oli pikaealisuse peamine tegur suure tihedusega lipoproteiini ehk hea kolesterooli (HDL) rohkus – ja ennekõike väga väikeste HDL-osakeste suur hulk.

«See oli eriti üllatav,» ütles Kraus. «Me oletame, et need väga väikesed HDL-osakesed on sellise suurusega, mis suudavad kõige paremini eemaldada vereringest endotoksiini, mis on soolestiku mikroobidest tugevalt põletikku põhjustav molekul. Väike osake võib ka kõige paremini pääseda rakkude erinevatesse osadesse, et eemaldada halb kolesterool, nii et nende suurem hulk võib pakkuda kaitset.»

Kui algsest verevõtust oli möödunud viis aastat, oli pikaealisuse põhitegur ainuüksi noorem vanus ühes säilinud funktsionaalse vaimse võimekusega. Ja kõige kauem elanute seas – need, kes elasid veel vähemalt 10 aastat – oli parim prognoosija suitsetamise ajalugu – suitsetamisest hoidunud elasid kõige kauem.

«Need meetmed selgitavad ja rikastavad meie arusaama pikaealisuse aluseks olevatest mehhanismidest ning võivad osutuda asjakohaseks testides ja võimalikes sekkumistes,» ütles Kraus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles