Mis põhjustab halba kolesterooli ja kuidas sellest vabaneda?

BENU Apteek
Copy
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib.
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib. Foto: Shutterstock

Kolesterool on aine, mida on vaja nii hormoonide, sapphapete kui ka D-vitamiini tekkimiseks. Ka ükski meie keha rakk ei saaks selleta normaalselt toimida. Ometi räägitakse sageli «halvast» kolesteroolist. Kuidas kolesterooli taset langetada ning mida seejuures silmas pidada, räägib Benu apteegi proviisor Margot Lehari.

Margot Lehari sõnul on kolesterool igas rakus vajalik aine, mida toodab meie organism ka ise. «Toiduga saab organism ainult 30 protsenti talle vajalikust kolesteroolikogusest,» ütles proviisor.

Tihtipeale tarbitakse kolesteroolitaset tõstvaid toiduaineid siiski liiga palju, mis võib pikema aja vältel viia arterite veresoonte seintes lubinaastude tekkeni ehk ateroskleroosini. «Ateroskleroosiga on kudedes vähem hapnikku, mis võib omakorda viia insuldi või infarktini,» sõnas Lehari.

Kõrgel kolesteroolitasemel on tegelikult mitu põhjust. «Ehkki see seisund võib olla ka pärilik, on üheks peamiseks põhjuseks valed toitumisharjumused, mis tähendab, et tarvitatakse liiga palju transrasvu ja loomseid rasvu. Seetõttu on sageli tekkinud ka ülekaal.»

Väldi kolesteroolirikkaid toiduaineid

Et sellist seisundit vältida, tuleb teada, millised toiduained sisaldavad suuremas koguses kolesterooli. «Suure kolesteroolisisaldusega toiduained on sealiha, munakollane, keedu- ja suitsuvorst, krevetid, majonees, maks, vahukoor, margariin, kartulikrõpsud, kiirtoidud, küpsised ja koogid,» tõi proviisor välja.

Üheks põhjuseks, miks kolesteroolitase tõuseb, on ka naiste üleminekuiga – nimelt toodetakse östrogeene kolesteroolist. «Kuna üleminekueas langeb östrogeenide tootmine, sest suguhormoone pole enam nii palju vaja, jääb vaba kolesterooli rohkem verre ringlema ning see hakkab ladestuma veresoonte seintele,» selgitas Lehari. «Seepärast on üleminekueas hea üle vaadata nii enda kolesteroolitase kui ka elustiil.»

Kuidas saada kolesterool kontrolli alla?

Ent millised toidud võiksid aidata kolesteroolitaseme kontrolli alla saada? «Kolesteroolirikkad toiduained võiks asendada näiteks lõhe, forelli, tuunikala, sardiinide, avokaado ja oliiviõliga. Samuti soovitaksin asendada toiduvalmistamisel 20% koor 10% koorega,» tõi ta välja. «Majoneesikastme asemel võiks kasutada oliiviõli/sidrunimahla kastet, samuti oleks soovituslik toitu praadimise asemel pigem ahjus või aurutades valmistada.»

Oluline roll on ka köögiviljadel. «Köögiviljad seovad organismis liigset kolesterooli ning aitavad seda organismist välja viia. Neid peaks sööma 600 grammi päevas ning tuleb meeles pidada, et kartul ei kuulu nende köögiviljade alla,» rõhutas ta. «Väga head kolesterooli langetajad on türgi oad, brokkoli ja paprika – kõik sellised toiduained, millest saab valmistada head vokirooga.»

Teiseks oluliseks «halba kolesterooli» langetavaks abinõuks on liikumine. «Liikumine tõstab hea kolesterooli taset ja langetab halba,» rääkis proviisor. Hea kolesterooli piisav kogus kaitseb organismi halva kolesterooli toime eest.

«Liikuge ikka vähemalt 30 minutit päevas – selleks on kas hoogne kõnd, ujumine või rattasõit. Aga isegi koeraga 45 minutit päevas jalutamine on koera peremehe kolesterooli langusele kasulik, rääkimata koera tervisest,» ütles Lehari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles