Teatud toidu eelistamine kärbib eluaastaid

PM Tervis
Copy
Lasanje
Lasanje Foto: Shutterstock

Ultratöödeldud toit, mille saab kohe pista mikrolaineahju, on asendamas traditsioonilisi toite, mis on valmistatud värsketest ja minimaalselt töödeldud koostisosadest. Uues uuringus ilmnes, et ultratöödeldud toidu suurenenud tarbimine oli seotud enam kui 10 protsendi enneaegsete ennetatavate surmajuhtumitega Brasiilias 2019. aastal. Ja brasiillased tarbivad neid tooteid palju vähem kui inimesed kõrge sissetulekuga riikides, vahendab Medical Xpress.

«Varasemad modelleerimisuuringud on hinnanud kriitiliste koostisosade, nagu naatrium, suhkur ja transrasvad, ning konkreetsete toitude või jookide, nagu suhkruga magustatud joogid, tervisemõju ja majanduslikku koormust,» selgitas juhtivteadur Eduardo A. F. Nilson São Paulo ülikoolist. «Meile teadaolevalt ei ole seni üheski uuringus hinnatud ultratöödeldud toidu võimalikku mõju enneaegsetele surmadele.»

Dr Nilson ja tema kolleegid modelleerisid riiklikult esinduslike toitumisuuringute andmeid, et hinnata ultratöödeldud toidu tarbimist soo ja vanuserühmade kaupa.

Kõigis rühmades moodustas ultratöödeldud toidu tarbimine uuringperioodil 2019. aastal 13–21 protsenti kogu toidutarbimisest. Kokku suri 2019. aastal Brasiilias enneaegselt 541 260 täiskasvanut vanuses 30–69 aastat, kellest 261 061 suri ennetatavate mittenakkuslike haiguste tõttu. Analüüsis leiti, et ligikaudu 57 000 surmajuhtumit sel aastal võis seostada ultratöödeldud toidu tarbimisega, mis moodustas 10,5 protsenti kõigist enneaegsetest surmajuhtumitest ja 21,8 protsenti kõigist 30–69-aastaste täiskasvanute ennetatavatest surmajuhtumitest.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Preventive Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles