Jäätis võib tekitada sõltuvust

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA ekspertide teostatud uuring viitab, et isu jäätise järele võib olla sama suur kui narkomaani igatsus kokaiini järele.

Doktor Kyle Burger selgitas, et aju saab naudingutest vaimset tasustust, kuid kui rasvaseid või suure suhkrusisaldusega toitusid süüakse liiga palju, siis tunneb aju järjest väiksemat vaimset tasustust ning süüakse üha rohkem, et saavutada eelmist rahulolutaset, vahendab teadus.err.ee.

Uuringus osales 151 14-16-aastast normaalkaalus teismelist, kes jõid ehtsast jäätisest valmistatud šokolaadikokteile. Enne uuriti neilt nende toitumisharjumuste ja -isude kohta ning nad läbisid vabatahtlikud funktsionaalse magnetresonantstomograafia, kui neile näidati pilte jäätisekokteilidest.

Enne jooma asumist soovisid kõik vabatahtlikud jäätisekokteili, kuid need, kes olid seda viimaste nädalate jooksul rohkem tarbinud, tundsid sellest vähem mõnu, mis on doktori sõnul sarnane uimastisõltlastega, kes ei saa regulaarsel tarbimisel uimastitest enam nii suurt rahulolu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles